Pepparkakstorn

I helgen blev det lite julfix. Jag måste dock erkänna att jag är en liten fuskare när det kommer till pepparkakshus.. jag köper degen från affären. :'D men ibland får man faktiskt fuska och jag tycker den degen är lika god som någon annan att glufsa i sig medan man bakar, haha!

I år blev det ett pepparkakstorn i tomtelandet.



Vad har ni för pepparkakshusplaner?

Sirapskakor

Jag såg för några dagar sen att man kan vinna boken Söta saker på Theresias blogg. Och jag vill ha den massa massa mycket. :D Så därför valde jag ett av hennes bloggrecept att göra, sirapskakor. :)




Receptet kopierat från bloggen Söta saker:

100 gram smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk sirap
1/2 tsk bikarbonat
2 – 2 1/2 dl vetemjöl

Blanda smör och socker (det går bra att använda flytande smör om man vill). Rör i sirap och vaniljsocker och sist vetemjölet blandat med bikarbonat. Känn efter hur mycket mjöl som behövs för att degen ska gå att forma. Rulla till strängar och platta ut till en centimeters tjocklek på smord plåt. Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter. Skär i sneda remsor och låt svalna.


Chilifisk i ugn

En mycket god och enkel fiskrätt.



200 g torksfileér
2 msk margarin
1 msk vetemjöl
1 tsk salt
2 dl matlagningsgrädde
5 msk chilisås
Klippt dill

Sätt ungnen på 225 grader sedan smörj den ungnssäkra formen med margarinet.
Skär fiskblocket i 2 cm tjocka skivor
Strö ut vetemjölet över smöret i formen och lägg sedan dit fiskbitarna som du sedan strör saltet på.
Häll matlagningsgrädde i en liten bunke och blanda i chilisåsen sedan häll över blandningen över fisken.
Strö dill över.
Sätt fisken i mitten av ugnen och låt stå i ca 20-27 min.

På bilden har jag mosat in potatis med fisken för det är så man äter fisk! ;)

Rocky Digestive Road

Eftersom jag inte hade några nötter hemma, gjorde jag en annan variant av Rocky Road :D



Luna var så söt i bakgrunden så jag ville inte klippa bort henne ut bilden ^^

Du behöver:

200 g smält marabouchoklad
En näve marshmallovs
5 digestivekex

Klipp marshmallowsen i små bitar. Smula kexen över.
Smält chokladen och häll över på det andra, blanda om och ställ i frysen att stelan någon timme. Bryt isär till bitar. :)

Sockerbullar med vaniljfyllning

I går bjöd jag min grupp i skolans grupparbete på bullar för att de är så awesome. (Personerna då, inte bullarna.. även fast bullarna nog också var awesome.)



Recept för cirka 13 st:
100 g smör eller margarin
3 dl mjölk
50 g torrjäst
2 ägg
2 krm salt
1,5 dl socker
2 msk vaniljsocker
ca 11-12 dl vetemjöl

Fyllning: 2 dl mjölk
2 äggulor
1 msk socker
1 msk maizenastärkelse eller potatismjöl
1 msk vaniljsocker
Pensling och garnering: smält smör och socker
Ugn: 225°

Blanda torrjästen med mjölet. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt.
Tillsätt ägg, salt, socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta det till en smidig deg. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
Vispa samman mjölk, äggulor, socker och maizenastärkelse till fyllningen i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Ta kastrullen från värmen och rör ner vaniljsocker. Låt krämen kallna.
plåtar.
Baka ut degen till runda bollar och låt dem jäsa under duk ca 30 minuter. Gör sedan ett hål i mitten på varje och fyll med kräm.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Pensla dem med smält matfett och doppa dem i socker direkt efter att de har tagits ut från ugnen.

Pastapesto

En mycket simpel rätt som känns fräsch. :)



Ingredienser:

400 gram  pastaskruvar
2 dl  bondbönor
0,5 st rödlök i skivor
1 st vitlöksklyfta
120 g stekt bacon
1 ask cocktailtomater, röda
6 msk  pesto
150 mozzarella
1 msk  olivolja

Koka pastan och stek baconet.
Skala och skär ½ rödlök i tunna klyftor. Skala och finhacka 1 vitlöksklyfta. Dela tomaterna på mitten.
Fräs lök, tomater och bondbönor i 1 msk olja i en varm panna ca 3-4 minuter. Skär mozzarellaosten i mindre bitar. Slå av pastavattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen. Tillsätt grönsakerna, baconet, mozzarellaosten och peston. Blanda runt ordentligt och lägg upp pastan på ett fat.

Kycklinggryta med vitlök

Ingredienser:
4 kycklingfiléer
8 msk olja
3 vitlöksklyftor
6 msk chilisås
1 burk champinjoner
3 tsk ingefära
Salt
Svartpeppar
1 tsk cayennepeppar
1 halv zucchini
1 purjolök
3 dl grädde

Gör marinad på olja, pressade vitlöksklyftor, chilisås, ingefära ,cayennepeppar, salt och peppar.
Strimla kycklingen. Låt den ligga i marinaden i ca 1 timme.
Stek kycklingen tillsätt skivad purjolök, champinjoner och zucchini.
Häll på grädde och låt puttra 6-7 min.
Servera med ris :)

Utmaning

Jag har blivit utmanad av Filippa på bloggen Mitt stora köksäventyr och utmaningar säger jag inte nej till. :D

4 matprogram jag gärna ser:
Ärligt talat så ser jag aldrig på tv, så något matprogram blir det aldrig att jag tittar på.
Men det senaste jag såg var den arga kocken i alla fall :'D

4 saker jag har ätit idag:
- Pastapesto
- Hipp Tropisk mangomix (barnmat, hell yeah!)
- Hamburgare
- Marabou mintkrokant

4 smaker jag längtar efter:
- Riktigt krämig vaniljyoghurt (eftersom jag inte har kunnat äta mjölkprodukter på cirka 3 år..)
- Finsk långfil med fruktsmak.
- Fun light amazing grape (VARFÖR slutade de sälja den, whyyyy?)
- Salmiakki (finskt godis, nom nom nom!)

4 saker på önskelistan:
- En vitlökspress
- En ökenräv

(you get my point, right?)
- En ny dammsugare
- Ett presentkort på odiumclothing, gärna på cirka 10 000 kronor xD

4 smaker jag avskyr:
- Kaffe - jag förstår verkligen inte vad som är tilltalande med att sörpla i sig den här drycken? I bakverk MUMS! men annars ISCH!
- Mjölk - japp, smaken av ren mjölk tycker jag är brutalt äcklig.
- Mörkt rågbröd - faller mig inte i smaken.
- Mjuka och varma äpplen - I min värld existerar inte äppelpaj!

4 personer vars bloggar jag uppskattar, och därmed också utmanar:
Jeanette med bloggen Häxans mat
Decdia med bloggen Decdia
Monika med bloggen Kakabaka
Camilla med bloggen Mingodasida

Lax och räkgryta



Nyttig och snabblagad rätt. :)

Ingredienser:

2 laxfileér
2 dl skalade räkor
2,5 dl creme fraiche
2 dl bondbönor
1/2 gul lök
1 klyfta vitlök
salt
peppar

Hacka lök och vitlök, fräs i stekpanna. Dela laxen i kuber och fräs lätt, salta och peppra. Lägg bondbönorna i stekpannan och stek så de blir varma. Häll i creme fraichén och räkorna och värm upp. Krydda.

Servera med bulgur.


Chokladkoden

Vill du veta vilken marabousort som passar din personlighet och dessutom vinna den? :D

Gör testet på http://marabou.se/chokladkoden/

Besök Bunnys blogg för mer info!


Mitt resultat

Chokladgodis med mandel och cornflakes

Såhär gör man en chokladkaka när man är sugen på choklad men inte har Marabou hemma ;D Förra veckan fixade jag till detta när vi skulle se på film och inte hade något godis i huset.
Snabblagat och gott!



Ingredienser:
1 dl hackade mandlar och smulade cornflakes.
150 gram ljus blockchoklad
50 gram vitchoklad
2 msk flytande honung

Smält blockchokladen tillsammans med honungen och ha i nötcornflakesblandningen. Häll i en liten form eller skål eller plastlåda (som går att frysa) som du har klätt med bakplåtspapper. Smält den vita chokladen och häll över den andra chokladen. Frys i en timme eller så. Bryt i bitar och tjocka.

Chokladbiskvier




Ingredienser till ca 13 st biskvier

Bottnarna:
100 g mandelmassa
1,5 dl socker
2 äggvitor

Smörkräm:
150 g margarin
5 dl florsocker
2 äggulor
4 tsk kakao (eller 6 msk oboy)

200 gram blockchoklad till överdraget.

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda samman mandelmassan med sockret och äggvitorna. Elvisp funkar bra. Klicka ut massan (ca 1 msk per botten) på bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 13 minuter.

Rör samman det rumsvarma smöret med florsockret, äggulan och kakaon till en smidig smörkräm. Bred ut en klick smörkräm på undersidaorna av de kalla bottnarna. Låt de stå ett tag i kylen så att smörkrämen blir riktigt kall.

Smält chokladen. Doppa biskvierna i chokladen så att fyllningen täcks. Låt stå i kylen ett tag så att chokladöverdraget stelnar.

Färgglada drömmar

Mitt bidrag till Månadens sötsak med temat färgglatt blir ett par helt vanliga småkakor :D Drömmar! Fast med lite färgklickar i smeten så blir det roligare.


Ingredienser:

200 g smör
3 3 dl socker
2 2 msk vaniljsocker
4 4 dl vetemjöl
1.5 1.5 tsk bikarbonat

Blanda alla ingredienser och baka ut till en fast deg. Rulla bollar som du ställer på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 125 grader i ca 25 minuter.



Tacogratäng

Igår blev det en god tacogratäng till middag. :) Receptet hittade jag på tasteline. Mycket bra alternativ som snabblagad mat till stressiga föräldrar.




Ingredienser:

500 gram köttfärs
1 påse Tacokrydda
1 dl vatten
1 burk tacosås
1 burk cheddarostdip
1 paket tortilla bröd
Nachochips
Riven ost

Bryn köttfärsen tills att den får färg. Tillsätt taco kryddan och vattnet, låt stå och puttra.

Lägg ett av bröden i botten på en ugnssäker form. Bred på cheddarostdip och taco sås, lägg över lagom mängd köttfärs. Fortsätt att varva så tills att köttfärsen är slut, brukar bli två bröd över. När sista köttfärsen är lagd krossar du ca två nävar ostchips. Strö över chipsen och osten, ställ in i ugnen på 225 grader och gratinera tills osten är smält.



Kladdmuffins

Vi fick ett ryck här halv nio en kväll och ville ha kladdmuffins, det är verkligen praktiskt att de går så fort att göra.



Ingredienser:

3 ägg
2,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
2,5 dl mjöl
100 gram smält smör.

Vispa ihop allt till en smet, klicka ut i formar och grädda på 200 grader i 10 minuter. :)

Mazariner

Jag blev sjukt förvånad över att mina mazariner blev lika goda som de i affären! Jag förväntade mig att mandelmassan skulle ta över smaken helt men de blev perfekta.



Och visst blev de fina också ;P

Ingredienser:

80 g smör
8 dl vetemjöl
4 dl socker
4 st ägg
4 tsk vaniljsocker

Fyllning:
150 g mandelmassa
80 g smör
1 ägg

Glasyr:
100 g florsocker
0.4 msk citronsaft
0.1 dl vatten

Ställ fram smöret så att det blir rumsvarmt.
Blanda ihop alla degingredienserna. Tryck ut degen lagom tjockt i formar.
Fortsätt med fyllningen: Sätt ugnen på 150 grader. Ställ fram smör och ägg så att det blir rumsvarmt.
Rör samman smör och mandelmassa till en smidig deg, tillsätt ägget och låt det bli en slät blandning.
Fyll formarna till tre fjärdedelar och grädda i cirka 10 minuter.
Blanda samman alla glasyringredienser och stryk sedan glasyren på kakorna.

Västerbottenspaj

Jag provade att göra en västerbottenspaj häromkvällen. Det föll varken mig eller min pojkvän i smaken, alldeles för ostigt och vi kunde inte syftet med en paj som bara bestod av botten och ost. :'D



Men jag vet att många gillar denna paj så här kommer receptet.

Botten:
100 g smör
1 kryddmått salt
3 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 ägg

Förgrädda botten i 10 minuter på 200 grader.

Fyllning:
3 dl riven västerbottensost
2,5 dl matgrädde
1 dl mjölk
5 ägg
1  pressad vitlöksklyfta
1 kryddmått salt
1 kryddmått svartpeppar

Blanda fyllningen och häll över pajen. Grädda i cirka 25 minuter.

Morotscupcakes

Tidigare i veckan gjorde jag morotscupcakes, det är samma recept som morotskaka, fast i muffinsformar istället. :)



Smartieskakor

De här kakorna var så goda så jag ångrar att jag inte gjorde dubbel sats!



Ingredienser:

100 g smält smör
2 dl farinsocker
1 dl socker
1 ägg
5 dl mjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
2 dl smarties

Klicka ut på plåt och grädda i cirka 15 minuter på 175 grader.

RSS 2.0
Bloggerfy Splinx