Langos

Jag har aldrig smakat langos innan, men jag har hört att det brukar säljas på marknader och festivaler? Så hittade jag ett recept på ica.se och ville prova. :D
Jag vet ju inte hur de "ska" smaka men jag tyckte det blev väldigt bra med det här receptet i alla fall.



Ingredienser:
25 g jäst
3 dl vatten
1 stor kokt potatis
1 tsk salt
7 dl vetemjöl special
1 dl mjöl till utbakning
5 dl olja till fritering

Fyllning
2 dl gräddfil
2 klyftor vitlök
salt
hackad rödlök
1 burk röd stenbitsrom

1. Rör ut jästen i ljummet vatten och blanda med riven potatis, salt och vetemjöl. Arbeta till en slät blank, ganska lös deg som får jäsa 35-40 min.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in lite mer mjöl och dela degen i 16 bitar (för 16 port). Kavla ut dem till ovaler, ca 15 cm långa. Låt dem jäsa ca 10 min på väl mjölat bakplåtspapper.
3. Häll 3-4 cm olja i en tjockbottnad panna och låt den bli het. Prova med en liten bit vitt bröd.
4. Fritera langosbröden, ett och ett, i oljan någon minut på var sida tills färgen är gyllengul. Lägg upp dem på galler eller hushållspapper.
5. Smaksätt gräddfil med pressade vitlöksklyftor och lite salt. Lägg det på brödet tillsammans med kaviar.

Ost och kalkonpaj

Enkel och god paj :)



Ingredienser:

100 gram smör
3,5 dl mjöl
2 msk vatten

Baka ihop till en deg och låt stå inplastat i kyl 20-30 minuter
Tryck ut i pajform och förgrädda botten i 10 minuter på 225 grader.

250 g strimlad kalkon
3 ägg
3 dl grädde
4 dl västerbottensost
salt
peppar
paprikakrydda

Strö över strimlad kalkon.
Vispa ägg, ost, grädde och kryddor och häll över kalkonen.
Grädda pajen i 30 minuter till på 200 grader.


En juluppdatering

Julen har kommit till skolan. :D Vi kommer ägna hela december åt saffranslängder, lussebullar, pepparkakor och marsipanfigurer vad det verkar som.







Just nu känns det jätteskoj, men fråga mig om 3 veckor. ;)

Vintriga chokladcupcakes

Kände mig lite knäpp när jag stod och gjorde två stycken cupcakes, hah, men det behövs ju egentligen inte mer när vi bara är två som äter. :)

Jag är med i Månadens sötsak med detta som denna gång har temat Vinter.




Receptet:

1 dl mjöl
1/2 dl kakao
1 dl socker
1 tsk bakpulver
en nypa salt
20 g mjukt smör
1/4 dl mjölk
1 ägg
1 tsk vaniljsocker

Vispa ihop alla ingredienserna och fyll två stora muffinsformar. Grädda på 175 grader i 25 minuter.

Jag delade muffinsen i två delar och la på ett lager smörkräm, det är även smörkräm runtomkring och sen marsipan på. Muffinsen är upp och ner för att få en bättre form. ^^ Jag tyckte att det passade bra med pingviner som åker kana också.

Chokladsmörkräm:
3 dl florsocker
50 g smör
0,5 dl kakao
2 msk mjölk eller vätska


Macarones



Titta så fina macarones mina klasskamrater gjorde förra veckan :D

Jag har en fråga till er som är litet mer insatta. De riktigt dyra macronsen som man kan köpa på vissa ställen för runt 30kr/styck, vaaad är de gjorda utav egentligen?
För vi säljer våra för 10 kr styck på skolan vilket en lärare tycker är för mycket. :O Våra är de vanliga med smörkrämsfyllning.

Minestronesoppa

Ååå jag är så lat så lat på att ladda upp mina recept här nu känner jag :) jag har försökt ta det lite lugnt i veckan och inte hålla på i köket hemma så myclet för jag blir så trött av att både flänga runt i skolan och baka och sen fortsätta hemma.
Har i alla fall lite soppmani för tillfället så här kommer receptet jag brukar använda till minestronesoppa.



1 l vatten
olivolja
1 st grönsaksbuljong
salt och peppar
4 msk tomatpuré
200 gram pasta
1 halv burk  tomatsås
2 vitlöksklyftor
1 palsternacka
1 halv gul lök
2 st morötter
1 halv purjolök

1. Skölj, skala och finhacka grönsakerna och fräs i olivolja i en kastrull.

2. Häll över en burk färdig tomatsås, buljongtärningen och häll på vatten. Rör om och låt puttra i ca 10 minuter.

3. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och blanda ner i soppan. Smaka av med salt och peppar.

4. Strö över hackad persilja och servera gärna med nybakt bröd.


Chocolate dream cupcakes

Igår testade jag dessa snabbmuffins som nyligen kom ut i affärerna:



Jag har alltid fnyst på näsan åt sådant här innan, för det som är gjort från början är ju ändå aaaaalltid godast har jag tänkt. Men jag blev verkligen positivt överraskad av de här muffinsen!



Supergoda blev de, små men verkligen jättechokladiga och goda! Hade jag blivit bjuden på dem någonstans hade jag aldrig kunnat ana att de var pulvermuffins.
Det enda man behöver tillsätta är 1 dl vatten i smeten och 50 gram smör till frostingpulvret. Man fick till och med sött strössel med. :) Så jag kan verkligen rekommendera stressade personer att prova det här om ni ska bjuda på nåt gott! Jag var lite väl frikostig med frostingen på varje muffins så den räckte inte till alla 10 muffins tyvärr så tänk på det ;)



Nom nom!

Världens godaste nudelsoppa

Jag hittade ett jättebra recept på nudelsoppa hos matklubben. Jag följde dock inte receptet till punkt och pricka med ingredienserna utan såhär gjorde jag:

300 g färs
1 tsk salt
2 tsk röd currypasta
2 morötter , i tunna stavar
100 g färska champinjoner , skivade
1 l köttbuljong
3 msk japansk soja
1 tsk sambal oelek
1 msk brun farin
1 purjolök , strimlad
125 g nudlar

Koka upp buljong.
Tillsätt morötter och champinjoner och koka ca 2 min.
Blanda färsen med salt och currypasta.
Rulla till små köttbullar.
Lägg dem i buljongen och sjud 3 min.
Tillsätt soja, sambal oelek, farin, purjolök..
Sjud någon min.
Lägg ner nudlarna, ta kastrullen från värmen.
Låt stå ca 5 min med lock.
Severa med gott bröd. ^^



White chip cookies

Bakade de här kakorna i veckan och det försvann väldigt fort, haha! Så goda var de!



85 gram smör (ej smält)
2 dl socker
1 ägg
3 tsk vaniljsocker
2,5 dl mjöl
25 gram kakao
2 g bakpulver
1 g salt

110 gram vitchoklad (hackad)

Jag översatte receptet från engelska så det är därför det är blandat gram och deciliter. :)

Vispa ihop alla ingredienser till en jämn smet och klicka sedan ut på plåt, det blev 12 stycken kakor för mig.

Kakorna grädas på 175 grader i 10 minuter.



Paprika - och tomatgratinerad jägarfalu

Hade helt glömt bort denna maträtt! Vi hade Linas matkasse för två veckor sen och då fanns den här med, jättegott var det :D




(klicka på bilden för att se den större)

Facebookgrupp

Nu har jag äntligen skapat en facebookgrupp för den här bloggen :D jag tänkte att det kunde vara ett bra sätt att locka hit flera läsare. Också är det ju kul!
Här är länken till gruppen, hoppas ni vill gå med i den. Om inte länken fungerar är det bara att söka på Sabina bakar på facebook.



Köttfärspiroger

För några dagar sen kom jag på att det var evigheter jag gjorde såna här :D Gaaaalet ju för det är ju så gott.

För 4 stora piroger:

Köttfärsröra:
400 gram köttfärs
1 vitlöksklyfta
2 tsk sambal oelek
4 msk tomatpure
salt
vitpeppar
paprikakrydda

Deg:
3 dl mjölk eller vatten
25 gram jäst
1 ägg (och ett ägg till pensling)
1 tsk salt
0,5 dl olja
7-10 dl mjöl

Blanda ihop degen som vanligt.
Låt den jäsa i 30 minuter.

Dela sedan in den i 4 delar.
Kavla ut varje del så de blir platta och avlånga. Ha på köttfärsfyllningen på ena halvan av de utkavlade så att man kan vika över den andra halvan. Tryck till med en gaffel runt kanterna. Täck över pirogerna med en handduk och låt dem jäsa i 30 minuter. Starta ugnen på 200 grader när de jäst i cirka 10-15 minuter. (du kan behöva trycka trill kanterna igen eftersom de fluffar upp när de jäser) Pensla dem med ägg och strö på linfrön.
Grädda i cirka 12 minuter.




Daimcheesecake

I löööve frusen cheesecake. Så jag kunde inte motstå att prova den här varianten!



Recept:

10 digestivekex
2,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor
2 dl strösocker
80 gram marabouchoklad
125 g Philadelphiaost
3 äggvitor
2 pkt dubbeldaim

Krossa digestivekexen.
Strö ut i muffinsformar..
Vispa grädden med vaniljsocker i en skål.
Vispa äggvitor till hårt skum i en annan skål.
Vispa äggulor med socker i en stor skål och tillsätt Philadelphiaost.
Smält marabouchokladen.
Blanda alla ingredienser med varandra.
Krossa eller skär två av daimpaketen i småbitar och rör i smeten.
Häll i smeten över digestivesmulorna.
Ställ dem i frysen minst 5 timmar. :)

Vitchokladtårta med marshmallow fondant

Den här tårtan ville inte samarbeta så jag är väldigt arg på den. Men slutresultatet blev ju ändå bra trots lite missöden :'D Vågade mig äntligen på att göra marshmallow fondant som jag har tänkt så länge, så då behövde jag ju nåt att använda det till, så det fick bli en vitchokladtårta! Marshmallow fondant är ett bra alternativ till marsipan men som tyvärr är ett h*lvete att kavla ut O__O






Ingredienser:

250 gram vit choklad
150 gram smör
3 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver

175 grader i 25 minuter
Smält den vita chokladen tillsammans med smöret. Vispa äggen med sockret vitt och pösigt.
Blanda sedan alla ingredienserna.
Grädda kakan på 200 grader i cirka 25 minuter.

Kakan är delad i två delar och fylld med vispgrädde och hallonsylt. Dekorerad med smörkräm och marshmallowfondant.

För att göra en marshmallowfondant behöver du 200 gram marshmallows, 2 tsk vatten,  1 dl olja och massa florsocker! Smält marshmallowsen i mikron tillsammans med vattnet. Vispa sen med lite olja och florsocker tills det blir en jämn och degig konsistens. (det kan ta ett tag..) Sen om man låter den vila en stund funkar den att använda som marsipan. :)


RSS 2.0
Bloggerfy Splinx