Konditor/bagarutbildningar

Eftersom att många av mina bloggläsare verkar vara intresserade av att själva gå en liknande utbildning som jag går tänkte jag skriva lite om det. ^^
Utbildningen som jag går finns i Västerås och man söker den via Vuxenutbildningscentrum, tror det finns lite såna runtom i Sverige.
Utbildningen motsvarar gymnasielinjen, men man läser ju bara ämnena relaterade till bageri och konditori så den är på 38 veckor.
Såhär ser kursplanen ut:



Det fokus ligger mest på är matbröd och kaffebröd, tårtor och bakelser. Det är dessutom 10 veckors praktik :)
Efter utbildningen kan man jobba som både bagare och konditor men jag antar att man inte riktigt kan kalla sig konditor före man tagit gesällprovet. ;)

Det kommer dock bli lite ändringar i utbildningen, i framtiden ska man till exempel var med på restauranglinjen och kallskänka mer också för att sedan göra ett val vilket man helst vill fortsätta. Jag förstår syftet med den förändringen men personligen skulle jag tyckt det var hur drygt som helst om jag hade tvingats vara med på restaurangutbildningen. :'D

Just nu känner jag mig väldigt nöjd med variationen av arbetsuppgifter på skolan, det enda som jag tycker är riktigt synd är att vi bara läser Konditori A och inte B. :<

Imorgon kommer jag och en klasskompis stå på en mässa i Aros congresscenter i Västerås och göra marsipanrosor från 11.00-15.00, så om någon bloggläsare vill komma förbi och ställa frågor till oss om utbildningen tycker jag ni ska göra det. ^^

Detta är en bra hemsida för som undrar var utbildningarna finns i Sverige: LÄNK

Hoppas ni fått svar på några funderingar!

Polkagrismaränger

I veckan fick vi som sagt göra franska maränger i skolan, och vanligtvis har man ju i choklad i dem men i dessa hade vi röd färg med mintsmak så de blev såhär tjusiga. :D



Eftersom jag ändå var med och gjorde dessa tänkte jag vara lite fuskig och bidra med dem till månadens sötsak som har temat Ge bort denna månad.



Vem skulle inte vilja ha sånahär maränger i present. ^,^ Jag gav bort dem till min pojkväns syster som fyllde år igår.



Hur man gör en fuskbakelse och så vidare..

En skoluppdatering igen :)



Några fuskbakelser jag fick dekorera. Fuskbakelser eftersom de kommer färdiggjorda pch man pyntar dem bara. Vanligt förekommande fenomen på konditorier tydligen. :<





Karlsbaderbullar på gång!





De var galet goda! Ska testa baka dem hemma också.



Budapestrullar på gång, jag fick den stora äran att gegga runt i smeten, skoj ju! xD



Såhär gör man bottnarna till budapestrullarna. Fick en fråga tidigare om jag har några tips på hur man får till en bra botten och då svarade jag att det är svårt att säga för att det är så annorlunda att göra hemma! Massproduktion är mycket lättare faktiskt, på det här viset blir ju alla bottnar exakt likadana.



Har fått göra massa franska maränger denna vecka :D Nom nom!



Min fina lilla operatårta.



Också några prinsessbakelser blev det denna vecka också.

Jullimpa

Jag bad min mamma om receptet på limpan hon gör varje jul, men jag orkade inte vänta till december med att prova det så det blev två limpor förra helgen :D


2 limpor:

5 dl filmjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
1 dl farinsocker
1 ägg
1 tsk anis
300 gram rågmjöl
5-7 dl vetemjöl

Värm upp filen så att den blir fingerljummen. Tillsätt jästen och vispa. Ha i ägg, anis,farinsocker och salt. Ha därefter i rågmjölet och vispa med degkrokarna på elvispen (eller för hand) medan du tillsätter vetemjölet lite åt gången tills degen är bra konsistens.

Låt degen jäsa i 30 minuter.

Baka ut 3 limpor och låt dem jäsa på plåt i tjugo minuter.
Grädda limporna i 20 minuter på 200 grader, ta sedan ut dem och pensla med vatten och sirap. Sttäll in dem i ugnen igen och ta ut dem efter cirka 20 minuter.

Vattenbad

Ibland får jag frågor om vad ett vattenbad är xD
Så jag tänkte visa.



Vattenbad är ett sätt att smälta choklad på. Man kokar upp lite vatten i kastrull och lägger sedan på en tålig djup tallrik, chokladen kommer smälta från ångorna av det kokande vattnet.



Tadaaaaaa!

Oreos tryfflar

Förra veckan skulle jag tillverka lite nom nomiga oreostryfflar och de blev så fula sååååå fula för den vita chokladen rann bara av så jag dog lite inombords :'D Men de var så goda så recept med tillhörande bild hamnar här ändå!

Receptet blir cirka 10 stycken :)



Ett halvt paket Oreoskakor
50 gram philadelfiaost
100 gram vit choklad smällt

Smula sönder kakorna och blanda noga med philadelphiaosten. Fyll iskubsformar eller pralinformar med smeten och ställ in i frysen.

Smält chokladen över vatten bad, doppa sedan tryffel bitarna i chokladen.

Nyttiga tekakor

Tekakor har vanligtvis massor med socker eller sirap i degen, vilket jag tycker är sorgligt. Bröd ska inte vara lika onyttigt som en bulle!

Så jag testade göra tekakor helt utan socker. :)

Receptet blir cirka 14 stycken


Ingredienser

2,5 dl havregryn
4 dl vatten
1 pkt jäst
50 g margarin
1 tsk salt
1 dl vetekli
7-8 dl vetemjöl

Låt havregrynen svälla i vatten i 30 minuter.
Smält smöret och värm vattnet till 37 grader och smula i jästen. (eller blanda jästen med mjölet om du använder torrjäst).
Blanda i de havregrynen och de torra ingredienserna till en smidig deg och låt jäsa under duk i 30 minuter.
Baka ut runda bullar som du plattar till. Låt tekakorna jäsa 30 minuter. Grädda varje plåt på 200 grader i 10-15 minuter.

Matbloggspriset



In och rösta på bak och matbloggar ni gillar! :D *hinthint* ;)

http://www.matbloggspriset.se/

Kladdkaka med digestivekex

I helgen provade jag att göra en kladdkaka med smulade digestivekex inuti.
Den tog slut fortare än man hinner säga kladdkaka ungefär. :'D




Ingredienser:

2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 nypa salt
125 gram smör
3 msk capuccinopulver
2 ägg
6 stycken digestivekex

Smält smöret.
Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp och tillsätt sedan alla andra ingredienser.
Grädda i 175 grader 12-15 minuter. :)

Choko-kokoscookies

Jag testade en ny variant av chocolatechip kakor skulle man kunna säga :) Kokosen gjorde att de inte blev söta.



Ingredienser

100 g hackad mörk choklad
4 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
50 g kokos
2 dl socker
1 st ägg
125 g smör
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 180 grader.
Hacka chokladen. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i en skål. Tillsätt övriga ingredienser och blanda allt med en elvisp,först på lägsta och därefter på högsta hastigheten till en slät deg.
Slå in degen i folie och ställ den i kylskåpet i 30 min.
Rulla degen till bollar och placera ut på en bakplåtsklädd plåt. Tryck på dem med till exempel en sked så de blir lite plattare.
Grädda kakorna i ca 14 minuter.

Dumleglass

Det här receptet har jag hittat hos cupcakesfluffan! :D
Blev verkligen riktig glasskonsistens.




5 dl vispgrädde
6 äggulor
0,5 dl strösocker
Ev 1 msk glukos
200 gram dumlekolor
Lite extra dumlekolor att blanda ner i smeten.

Gör så här:


1. Häll grädden och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
2. Vispa ägg och socker fluffigt
3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen, häll i alla dumlekolor och värm detta på svag värme under omrörning tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
5. Kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
6. För att göra glass i frysen: Blanda ner lite hackade dumlekolor. Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.blanda ner lite hackade dumlekolor i glassmeten när den är helt klar.. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

Grekiskt lantbröd

När jag var i affären förra veckan såg jag att det finns färdiga mjölblandningar som man kan köpa. Detta brödet är till exempel en blanding av vete och råg och lite frön, jättepraktiskt för mig som faktiskt inte bakar bröd så ofta att kunna slippa ha massa onödiga mjölpåsar ståendes hemma.



Det här är alltså grekiskt lantbröd och det enda man behövde tillsätta var jäst och vatten. ^^

Resultatet:





Rulltårta med plommonfyllning

Om det är nånting jag ofta misslyckas med så är det rulltårta! Inte chokladvarianten utan denna, förra veckan fick jag slänga en botten som blev gummiaktig så jag gjorde ett nytt försök igår och det blev helt okej.



Ingredienser:
3 ägg
1,5 dlströsocker
2 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
0,75 dl vatten
2 msk vaniljsocker

1. Vispa ägg och socker pösigt och vitt.
2. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt i äggvispet. Tillsätt vattnet och rör om allt med en slev.
3. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Häll upp smeten på bakplåtspappret. Grädda i 225 grader i ca. 5-7 minuter.
4. Vänd rulltårtan upp och ner på ett annat bakplåtspapper och dra bort det översta.
5. Lägg på sylt eller smörkräm.
7. Rulla ihop in i smörpapper och låt vila.

Jag fyllde den med plommonmarmelad som min pojkväns mormor gjort :)

En skoluppdatering!

Tänkte uppdatera lite om vad jag har pysslat med på konditorutbildningen de senaste veckorna. ^^





Bananbakelser har tillverkats :)



Vi fick lära oss hur man göra budapestrullar.



Ni kan säkert gissa vad vi gjorde på kanelbullens dag... :P



Jag fick spritsa bullar och wienerbröd. Jag tycker bullar med glasyr ska se ut så! men min lärare tycker att det ska se ut såhär:



Vet inte vad han har för fel ;) Knäppt ju.



En malltårta (frigolit inuti) för att visa att vi kan göra tårtor med valfri bild på beställning. :)



Marängtillverkning!



Och till sist, en banantårta jag gjorde i fredags, det var väldigt kul. Jag hade ingen aning om att de inte innehåller grädde!





Pepparkaksformar

Jag beställde roliga motiv på pepparkaksformar från formina.se som anlände snabbt i brevlådan :D (hade bara en häst innan så jag kände att det var dags för lite annat..)

Bilderna blev lite väl suddiga men hoppas ni ser. :)



De här kommer bli mina favoriter tror jag!



Några mer traditionella :) Älskar snöflingan.



Och sist dessa tre! Nån som har nåt tips på andra kakor man kan göra och trycka ut med pepparkaksformar, jag vill ju använda dem nu. xD

Macaroni and cheese

Jag är väldigt lat på att ladda upp maträtter här, eftersom att det oftast blir så fula bilder :'D men en av mina vänner efterfrågade fler pastarätter för några veckor sen, så härmed kommer mitt recept på macaroni and cheese (kolhydratbomb?) med tillhörande fulingbild!



4 portioner
4,5 dl valfri pasta
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
100 gram  chèvreost, riven/smulad
100 gram  parmesanost, riven
50 gram goudaost riven
2 vitt formbröd (skär bort kanterna och mixa med stavmixer)
svartpeppar
salt
cayennepeppar

Sätt ugnen på 175°C och smörj en gratängform.
Koka makaronerna, häll av i ett durkslag och ställ åt sidan.
Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet och blanda. Tillsätt mjölken gradvis under omrörning. Låt koka upp och småputtra lite till en sås. Krydda.
Tillsätt  ostarna förutom goudan. Låt puttra under omrörning tills osten har smält helt. Blanda i brödsmulorna.
Rör i makaronerna och blanda om väl. Häll över i den smorda formen.
Fördela den rivna goudaosten jämnt över makaroniröran.
Låt stå i ugnen i cirka 10 minuter.
Klart :D


Tobleronecheesecake

Jag absolut ÄLSKAR cheesecake! Så jag tänkte att om man smaksätter den med något blir det nog ännu godare. Nästa gång ska jag prova med daim!




Ingredienser:

125 gr toblerone
2 äggulor
0,5 dl strösocker
150 gr philadelphiaost
2,5 dl vispad grädde
10 st digestivekex

Smula sönder digestivekexen.

Smält tobleronen i vattenbad. Vispa ihop philadelphiaost, socker och ägguorna. Vispa grädden hårt och blanda ihop grädden med äggulesmeten, rör försiktigt. Rör ner lite av gräddsmeten i tobleronen. Vispa till det är en slät smet, blanda sedan i resten av grädd/äggsmeten. Smula ut kexsmulorna i muffinsformar. Häll över glasscheesecakesmeten och låt sedan stå i frysen i minst 5 timmar. :)

Pollymuffins

Igår gjorde jag pollymuffins, nom nom nom :D





2 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1/2 dl smetana

Vispa ägg och socker poröst, blanda samman de torra ingredienserna i en separat skål och vänd försiktigt ner dem i äggsmeten. Tillsätt smetanan och rör om.

Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem till 2/3 med smet. Grädda i 180 grader i ca 20 minuter. När de fortfarande är varma trycker du i en polly i varje muffins.

Jag dekorerade muffinsen med vispad grädde.

Mathem.se

Jag fick ett mejl från mathem.se om att skriva ett inlägg där jag besvarar två frågor för ett gott ändamål, efter att jag skrivit inlägget skänks 50 kr till BRIS. Jag tyckte det var en piffig idé och har inget emot att samtidigt göra lite reklam för företaget, att få matkassar hemlevererade till dörren kan verkligen vara skönt ibland. :)

Detta är frågorna och mina svar:

- Vad gör dig mest stressad när du handlar mat?När jag handlar mat gör det mig mest stressad att tänka på att det är massa andra saker man måste göra efteråt. Vi brukar storhandla en gång i veckan, det känns mer praktiskt, men den dagen vi handlar känns alltid väldigt kort eftersom det tar lång tid i butiken och sedan måste alla varor plockas upp när vi kommer hem.

- Vad irriterar du dig mest på i matbutiken?
Jag irriterar mig mest på att behöva stå i långa kassaköer. Och alla pengar som försvinner när man betalar. ;)


Jag har donerat 50 kr till BRIS via MatHem.se, matbutik på nätet med matkassen.

RSS 2.0
Bloggerfy Splinx