Lök och ansjovispaj

Jag är inte så mycket för söta pajer, jag föredrar matpaj. När jag bläddrade igenom en kokbok jag fått från min mamma hittade jag ett recept på den här som lät gott! Jag gjorde dock om det lite för det var verkligen SJUKT mycket lök i det riktiga receptet. :O Så jag la till tomat istället!



Ingredienser:

Botten
100 g margarin
3 dl mjöl
1 äggula

Blanda ihop till en deg och låt stå kallt i 30 minuter.

Fyllning
1 stor gul lök
250 gr ansjovis
2 dl riven ost
1 tomat
1 ägg
1,5 dl matlagningsgrädde
Salt

Värm ugnen till 225 grader. Bre ut degen i pajform och förgrädda i 10 minuter.
Hacka löken och bryn tillsammans med lite margarin. Häll över löken och den hackade tomaten pajskalet. Skär ansjovisen i mindre bitar och fyll pajskalet. Vispa upp ägget tillsammans med grädden och salta. Häll över den rivna osten över pajen och sedan äggstanningen.
Grädda i 15-20 minuter.

Kyckling med cashewnötter

Det är mycket möjligt att detta är en av godaste asiatiska rätter jag gjort hemma någon gång. :) Mycket smakrik!

 



Ingredienser:

500 gram kycklingfiléer i tärningar
100 gram osaltade cashewnötter
7 msk olja
En halv gul lök
2 tomater
Japansk soja
200 gr champinjoner
2 dl fisksås

Marinera filéerna med sojan och låt stå i 10 minuter. Hacka löken och tomaterna under tiden. Stek kycklingfiléerna i oljan tills de är genomstekta. Tillsätt champinjonerna, löken, tomaterna och nötterna. Blanda ihop allt och låt allt stekas ett tag innan du häller över fisksåsen och låter grytan puttra lite.
Servera med jasminris. :)

Recept på fisksås:

2 msk smör eller margarin
4 msk vetemjöl
1 fiskbuljong tärning
4 dl mjölk
1 nypa salt
1 krm vitpeppar

Fräs matfett. Smält fiskbuljongen i smöret och vispa i mjölet. Häll i mjölken och låt koka 2-3 minuter under omrörning. Smaksätt med salt och peppar.



Morotskaka

Igår bakade jag även en morotskaka! Det som är så bra med den kakan är att den känns ganska nyttig eftersom den innehåller morot. ;)



Ingredienser:
3 ägg
3 dl strösocker
1 dl olja
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk pressad citronsaft
3 tsk kanel
3-4 dl riven morot

Bre ut på smord och bröad långpanna.
Grädda kakan i 175 grader 30-40 minuter. Låt kakan svalna innan du brer på glasyren.

Glasyr:
100 g mjukost naturell.
50 g  margarin
6-7 dl florsocker
En skvätt citronsaft
1 tsk vaniljsocker

Jag personligen älskar verkligen doften av morotskaka! Det är nånting mysigt över kaneldoft.

Snickerstårta

Jag har funderat i ett par dagar vad man skulle kunna hitta på med jordnötterna jag fick från Exotic snacks. Jag har nämligen aldrig bakat någonting med jordnötter förut. Så jag kombinerade ett recept på snickers och ett på en jordnötskaka. :) Voilá! Snickerstårta.



Ingredienser:

3 äggvitor
3 dl socker
7 stycken smulade smörgåskex
2,5 dl mixade jordnötter
0,5 dl ljus sirap

Blanda ihop allt och häll i en pajform. Grädda i 20-25 minuter i 200 grader.

Glasyr:

100 gram mörk blockchoklad
60 gr smör
3 äggulor
3 msk socker

Hacka chokladen i mindre bitar. Smält smör, socker och chokladen. Ha sedan i äggulorna och låt sjuda ihop.

Täck tårtan med glasyren och ställ in i frysen. Jag kommer ha min tårta i frysen och ta fram när vi vill ha för jag tror den är godast kall.



Vitlöksbröd

Ett vitt bröd med smak av vitlök. :D Kan det bli bättre.




Ingredienser:

5 dl vatten
2 msk matolja
1 krm körvel
1 krm salt
1 ägg
2 msk brödsirap
3 pressade vitlöksklyftor
7-8 dl mjöl
50 g torrjäst

Värm vattnet och oljan fingervarmt.
Tillsätt resten körvel, salt, ägg, sirap och vitlöken.
Blanda ut torrjästen med mjölet och ha i med det andra.
Arbeta degen smidig.
Låt jäsa 40 minuter.
Ta upp degen på bakbordet. Dela i 3-4 längder.
Lägg upp på bakplåt. Skär några hack i brödet. Jäs under bakduk 20 minuter.
Grädda i 225°C i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Väldigt bra tillbehör till mat :)

Dumlesnittar med tranbär

Jag bestämde mig för att denna månad delta i Månadens sötsak på Sötasaker.
Temat var två smaker och jag utgick i receptet från vanliga chokladsnittar med smaksatte med dumlekola och tranbär. :) Det är en smakblandning som jag aldrig hört talas om. Jag använde mig av de torkade tranbären som jag fick från Exotic snacks.



Ingredienser:

50 gr mjukt smör
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2-3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao

Smaksättningen:

7 stycken dumlekolor.
25 gr torkade tranbär

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör ihop smör och socker.
  3. Tillsätt vaniljsocker och sirapen.
  4. Blanda mjöl och bakpulver och kakao, rör sedan ner detta i smeten.
  5. Ha i tranbären och dumlekolorna som du har skivat i små bitar.
  6. Forma till en deg som går att arbeta med.
  7. Rulla ut degen till 2 längder och lägg på bakplåt.
  8. Platta till dem lite.
  9. Grädda i 10-12 minuter.
  10. Skär längderna i sneda ca 2-3 cm breda bitar medan de ännu är varma.

Jag tyckte resultet blev perfekt! Dumlen gjorde kakorna extra sega och tranbären gav en syrlig smak. Hoppas någon annan vill prova receptet! :)




Klicka på bilden för att komma till Månadens sötsak!

Exotic snacks

Exotic snacks har varit snälla och skickat ut massa produkter till mig att prova på i min bakning. :)



Det fanns en hel del intressanta nötblandningar i paketet och jag har redan några idéer på vad man kan göra med dem.
Tack så mycket Exotic snacks! Det ska bli roligt att baka med era produkter. :)


Vårrullar

I helgen var min syster här och vi provade på att göra vårrullar. De blev riktigt bra! Inte som the real thing eftersom jag inte kan äta friterat men det blev väldigt gott ändå!



Recept:

  • Ett paket filodeg
  • 200 gr bacontärningar
  • 200 gr glasnudlar
  • 1 burk böngroddar
  • En halv gul lök
  • 2 tsk sambal oelek
  • 2-3 ägg till pensling

Börja med att hacka och steka löken och baconet.
Koka upp glasnudlarna. Blanda allting i stekpannan och krydda med sambal oelek.

När du tar itu med filodegen börjar du med att lägga ut två av de tunna arken på varann och dela i 3 delar. Pensla med ägg.
Klicka på lite fyllning. Vik in kanterna och rulla ihop.



Pensla att rullarna och grädda på 225 grader i cirka 20 minuter.
Woilá!



Tävla om förkläde från Carolyn’s Kitchen!

Jag är med och tävlar om ett supersnyggt förkläde med tillhörande handskar från Carolyn’s Kitchen, på bloggen Tårtspecialisten. Var med och tävla du också, klicka på bilden! :)


Teriyakispett med citronris

Asiatisk mat är den bästa maten enligt mig. Jag gör det alldeles för sällan!
Men det har jag bestämt mig för att ändra på från och med nu.

Ingredienser till 2 portioner:

2-4 Köttfilér
2,5 dl Jasminris
Skal av 1 citron
Grillspett
Hönsbuljong

Marinering till kött:

Halv burk Mr Chengs teriyakisås
1/2 dl sesamolja
1 pressas vitlöksklyfta

Blanda ingredienserna till marineringen kvällen före och låt köttet marinera under natten.


Grilla eller värm i ugn 225 grader i 1 timme.

Citronriset:

Riv skalet av en citron och koka upp skalet tillsammans med en hönsbuljong och 2,5 dl ris.



Servera med t.ex wokade grönsaker :)

Chokladmousse med kaffesmak

Jag var ju såklart tvungen att ta reda på om vitchoklad mousse faktiskt kunde vara godare än vanlig choklad :)
Jag noterade att ja, vit mousse är godare men den här chokladmoussen är däremot inte lika mättande så man kan äta mer av den. Vet inte om det är bra eller dåligt ;)
Vill man inte att smaken av kaffe ska sticka fram så mycket kan man minska mängden kaffe eller ta bort det helt och eventuellt ha i lite kakao istället.

Ingredienser:

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 100 gr ljus blockchoklad
  • 1 dl kaffe


  1. Smält blockchokladen och vispa den tillsammans med äggen.
  2. Vispa grädden
  3. Blanda samman alltihopa och frys i 1-2 timmar.

(Jag hade min i frysen över natten och moussen fick konsistensen av glass! Lovely!)

Vit chokladmousse

Jag testade för första gången göra vit chokladmousse idag och jag överväger om det är det godaste jag nånsin ätit! Och det är ju dessutom löjligt lätt att göra.

Recept:

  • 150 gr vit choklad
  • 1 ägg
  • 2dl grädde


  1. Smält chokladen.
  2. Vispa ägget och blanda i chokladen.
  3. Vispa grädden och rör försiktigt i de andra ingredienserna.
  4. Ställ i frysen 1-2 timmar att svalna.

Mumintårta

Min syster och hennes man och son är på besök från Finland och då passar det ju bra med en mumintårta. :)



Ingredienser:

  • 8 ägg
  • 4 dl socker
  • 50 gram smält smör
  • 3 dl mjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Karamellfärg
  • Vit marsipan
  • Svart smörkräm (eller pyntgele)
  • 500 gr mosade hallon
  • Semper barnmat frukt (kiwi och päronsmak)
Vispa ihop ägg, socker, smör, mjölen och bakpulvret i en stor bunke. Dela upp dom i mindre bunkrar utifrån hur många färger du vill ha degen. Häll över på långpannor.

Exempel:



Grädda kakorna på 200 grader i cirka 10-15 minuter.

Muminformen skar jag ut för hand efter ansiktet på denna bild:



Täck den ena kakbotten med mosade hallon och barnmaten.
Lägg över den andra kakbotten och bre över den utkavlade marsipanen.
Dekorera muminansiktet.

Lycka till!

Kanelbullar

Idag har jag bakat kanelbullar! Roliga att göra, dessvärre är det inte något jag tycker om att äta speciellt mycket av.
Choklad är min grej ;P

Nu till receptet.

Ingredienser

  • 100 gr smör
  • 7 dl mjölk
  • 3 dl socker
  • 2 tsk kardemumma
  • 50 g jäst
  • 7-10 dl mjöl

Fyllningen:
  • Mjukt smör
  • Socker och kanel.
Smält smöret i kastrull och ha i mjölken. Låt det inte bli varmare än fingervarmt.
Använder du mjukjäst smular du i jästen i vätskan. Torrjäst blandar man i mjölet istället.


Torrjäst blandat med mjöl

Blanda ihop alltihopa till en bra deg. Låt degen jäsa under duk i 1 timme.




När degen jäst klart, dela upp den i två delar och kavla ut dessa var för sig. Bre på ett tunt lager med smör och strö kanelen och sockret över.



Jag brukar alltid ha en burk hemma med färdigblandad kanel och socker, då blir det inte så stark smak på kanelen i bullarna, som när man strör på dem var för sig.
Rulla ihop degen och skär den i bitar.
Låt bullarna jäsa på plåt under duk i 40 minuter.



Värm ugnen till 225 grader.
Pensla bullarna med ägg och pärlsocker och grädda varje bullplåt 7-10 minuter.



Tadaaaa! :)
 

RSS 2.0
Bloggerfy Splinx