Potatisgratäng



Basreceptet på potatigratäng för 4 personer. På bilden med korv, man kan ju variera hur man vill med innehållet t.ex broccoli, tomat eller skinka.

8 st  potatisar
1 gul lök
3 dl matlagningsgrädde
2 st vitlöksklyftor
1,5 tsk  salt
2 krm svartpeppar, malen
2 dl  riven ost

Sätt ugnen på 225°.
Smörj en ugnssäker form.
Skala och skiva potatisen tunt.
Skala och hacka löken.
Blanda grädde, pressad vitlök, salt och peppar i en skål.
Fördela hälften av potatisen och all lök i formen.
Häll över hälften av gräddblandningen.
Rör i botten så att kryddorna kommer med.
Fördela resten av potatisen över.
Häll på resten av grädden. Strö över osten.
Grädda i ugnen tills potatisen är mjuk, ca 45 min.


Krutonger

Ännu ett recept från Häxans matblogg. En storfavorit hemma hos oss sen hon la upp detta recept. :D



Du behöver:
Några skivor formbröd
Olivolja

Skär brödet i bitar.
Tag fram en stekpanna o häll i olivolja.
Ha i bröd bitarna, rulla runt dem i oljan o stek dem så att de får en fin brun yta o blir krispiga.

En idé jag kom på är att ha kryddor i olivoljan, så krutongerna får mer smak :D Jag har testat chili, vitlök och piffi all krydda hittills.

Cornflakesrosor

Så fort julafton äver över är det hej då till julen för mig, då vill jag på en gång ta bort allt julpynt.
Så nu avslutar vi julen på min blogg med recept på cornflakesrosor. :)
Eftersom jag verkligen älskar att baka bestämde jag mig detta år för att ge bort massa sötsaker i julklapp. Dessa cornflakesrosor var en av de bakverken jag gav bort. De andra kan du hitta här:
Kanelsnittar
Rischoklad
Ingefärsdrömmar
Vit fudge
Vintervit ischoklad
Hallonkola



Ingredienser:

200 gram smält blockchoklad
40 gram kokosfett
1,5 dl kokos
3-4 dl cornflakes

Smält kokosfettet tillsammans med chokladen.
Blanda i kokos och cornflakes.
Låt stelna i formar i kylskåp.


Kanelsnittar

En variation på chokladsnittar, smaksatta med kanel för mer julkänsla. ^^



Ingredienser:

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2  tsk kanel

0,5 dl kakao

200 g smör

1 ägg

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och ägg med elvisp. Blanda i resten av ingredienserna till en deg.

Forma degen till två avlånga korvar. Platta till och grädda i cirka 12 minuter.

Skär längderna i sneda bitar efter du tagit ut dem från ugnen.

 

 



Ingefärsdrömmar

Årets sista tema på bloggen Söta saker är Kryddor. Så då bestämde jag mig för att prova ett recept på drömmar smaksatta med ingefära och citron. ^^



Och tomten blev jättenöjd!

Ingredienser:

100 g smör
1 dl olja
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1,5 msk malen ingefära
2 msk citronsaft

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör, olja och socker vitt och fluffigt med hjälp av en elvisp.
Blanda resten av de torra ingredienserna med citronsaft och rör ner allt i smörblandningen.
Rulla degen till små bollar och lägg dem glest på bakplåtspappersklädda plåtar.
Grädda mitt i ugnen cirka 12–15 minuter



Världens godaste saffransbullar

Jag är en såndär person som hatar de äckliga nertryckta russinen i lussebullar. Så när jag hittade receptet på saffransbullar UTAN russin, men med massa annat gott i istället på Häxans matblogg så fick dessa bli årets saffransbullar. Och jag skojar inte med rubriken, de är världens godaste!



Recept:

1 pkt jäst för söta degar
5 dl mjölk
½ tsk salt
159 g smör
1 pkt saffran
1½ dl strösocker
Ca 13 dl vetemjöl

Till fyllning:
smör
strösocker
vaniljsocker
riven mandelmassa

Bullarna bakas ut på precis samma sätt som kanelbullar. :)

Vit fudge

Godis som är gjort på vit choklad går aldrig att misslyckas med!
Receptet kommer från Söta saker.



1 dl ljus sirap
5 dl socker
1 dl farinsocker
3 dl vispgrädde
200 g hackad vit choklad

Blanda allt utom chokladen i en bred, tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Koka tills smeten klarar ett kulprov (droppa lite smet i ett glas vatten och se att den klarar av att formas till en kula). Ta genast av plattan och rör ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen blandats helt med smeten och blivit tjock och häll därefter direkt upp på bakplåtspapper eller i en klädd form. Låt svalna och skär i rutor med vass kniv.


Rischoklad

Så otroligt gott och lättlagat godis! Nästa gång ska jag nog använda marabouchoklad istället för vanlig block.



Det enda du behöver är:

200 gram blockchoklad
2-3 dl puffat ris

Smält blockchokladen över vattenbad.
Blanda med puffade riset och klicka ut i små formar.
Låt stelna i kylskåp.



Vintervit ischoklad

En ischoklad gjord på marabous vintervit :)



Ingredienser:

185 gr marabou vintervit
100 gr kokosfett

Smält chokladen och fettet över vattenbad. Rör om mycket medan det smälter så att det blir till en slät vätska.
Häll över i ischokladformar och låt stelan i kylskåp i cirka en timme.



Receptet blev cirka 60 stycken ischokladisar.
Jag skvätte lite grön karamellfärg i hälften av vätskan så att det blev grönar prickar på en del. :D

Ugnsbakade rotfrukter

Den vanligaste frågan jag får, är om jag har något tips på snabblagad mat. Det förstår jag verkligen för ibland vill man bara fixa till någonting snabbt till middag. Så jag tänkte att jag skulle dela med mig av det här tipset som jag fick av min pojkväns mamma för några år sen. ^^



Det enda du behöver är morötter, potatis och en kålrot i önskad mängd och storlek.
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva alla rotfrukterna, rulla dem i olivolja och lägg i bakplåtsklädd form. (jag brukar även krydda med cayennepeppar och lite vitpeppar)
Ställ in i ugnen i 20-30 minuter tills de mjuknar och voilá! Så har du en lättlagad och nyttig middag.


Hallonkola

Jag testade göra kolor med hallonsmak. :)

Ingredienser:

2 dl frysta hallon

2 tsk vaniljsocker

2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

Lägg de mosade hallonen i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker, vaniljsocker och sirap. Låt koka under omrörning i ca 15-30 min.
Häll upp kolasmeten i en smörd form ca 20x20 cm och låt den stelna. Skär med en vass kniv.








Jag lindade in kolorna i folie så de blir lättare att äta.

Chokladtårta med smak av apelsin och vitchoklad

Det var seriöst svårt att namnge den här tårtan måste jag säga :'D
Min karl och jag firade 6 år tillsammans igår och då blev det tårta!





Med söta små löv på. Löv som i..löööve. (haha!;D)

Ingredienser:

125 g mörk choklad
100 g smält smör
1 dl strösocker
2 äggulor
Rivet skal av 1 apelsin
2 dl vetemjöl
2 st äggvitor

Vispa först äggvitorna till hårt skum. Smält chokladen och vispa alla ingredienser med elvisp förutom äggfluffet, det ska i sist och vispas försiktigt med vanlig visp.
Grädda i en bröad och smord 20 cm form på 175 grader i 30 minuter.

Garnering:

2 dl vispgrädde
100 g vit choklad

Vispa grädden.
Smält chokladen och blanda dessa två.
Bre detta över kakan när den svalnat och ställ den i frysen några timmar.

Chokladlöven som är på kommer från Dr.Oetker. :)

(det är bra att ha en form med löstagbar kant till denna kaka, det blir tjusigare.)

Mozartkulor

Jag hittade ett recept på mozartkulor i min jakt efter julgodis, och det var verkligen ett lättlagat och väldigt gott godis. :)





Det enda som behövs är valfri mängd av:

Mjuk nougat
Mandelmassa
Mörk eller ljus choklad

Dela nougaten i små fyrkantiga bitar och rulla dem till kulor. Dela mandelmassan i bitar och kavla ut dem och rulla in nougaten i mandelmassan. Smält chokladen.  Doppa därefter bullarna i chokladen och låt stelna på en bricka klädd med bakplåtspapper.



Toscakaka

Den här kakan blev lite smått misslyckad utseendemässigt eftersom jag använde en för liten form, man skulle nog ha använt en sådan där stor 20x30 för att få plats med knäcktäcket ovanpå också. Men god blev den i alla fall.


Ingredienser:
100 gram  smör
2 dl  mjölk
4 st  ägg
4 dl  socker
6 dl  vetemjöl
1 msk  bakpulver
1 msk  vaniljsocker

Knäcktäcket
100 gram smör
0,5 dl  socker
2 dl  ljus sirap
3 msk  vetemjöl
3 msk  vatten
150 gram  flagad mandel


Smält smöret och blanda med mjölken. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt smörblandningen. Rör ner mjölet blandat med bakpulver och vaniljsocker.

Häll smeten i långpannan och fördela den jämnt med en slickepott.

Grädda den nätt och jämnt färdig, ca 12 minuter på 225 grader, i nedre delen av ugnen.

Gör knäcktäcket medan bottnen gräddas. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, sirap, mjöl och vatten. Sjud blandningen under omrörning i ca 5 minuter tills den tjocknar. Rör ner mandeln.

Ta ut kakan ur ugnen och bred på ett jämnt lager av knäcktäcket. Grädda kakan högst upp i ugnen tills ytan får färg, ca 15 minuter.

Schackrutor

Mina flöt ut lite tyvärr som man kan se, men de smakade ju bra så ^^



Ingredienser:

3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g smör
2 msk kakaopulver

Arbeta ihop två degar, en med kakao och en utan. Låt dem stå i kylskåp ungefär en timme.
Gör två långa rullar av vit deg samt två långa rullar av brun deg och lägg dem sedan ovanpå varann (så att det blir rutor när du skär dem.)
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter på 175 grader.


Mmm..marabou.



Det verkar som att jag har någon typ av störning i hjärnan som orsakar att jag inte kan handla mat utan att sådant här hänger med i kundvagnen. Behöver kanske en psykolog? ;)
Någon annan som har liknande problem, haha!

RSS 2.0
Bloggerfy Splinx