Iscapuccino

Jag är ingen kaffedrickare egentligen, men jag har nån idé i bakhuvudet om att jag gillade iskall cappucinodryck när jag var mindre, så jag blev pepp på att testa och det var faktiskt helt okej :D



Jag kokade upp en kopp capuccino från vanligt pulver.
Sen mixade jag:
1 dl capuccinodryck
2 dl sojadryck
1 msk socker
1 msk vaniljsocker
En drös med isbitar

Klart :)

Hemgjorda hamburgare

Att göra sin hamburgare heeelt från början tar ju sin lilla tid! Men det är verkligen så värt det, lika gott och utan alla äckliga konserveringsmedel.

Jag gör själva bröden utav detta recept.

Detta recept blir 8 hamburgerbröd:

240g vatten
50g mjölk
50g jäst
35g strösocker
1 ägg
40 g rumstempererat smör
100 g rågsikt
100 g durummjöl
325 g vetemjöl special
7,5g salt

Detta recept blir 8 hamburgerbröd:
240g vatten
50g mjölk
50g jäst
35g strösocker
1 ägg
40 g rumstempererat smör
100 g rågsikt
100 g durummjöl
325 g vetemjöl special
7,5g salt

Värm vatten och mjölk tills det är fingervarmt. Rör ut jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resten.
Bland mjöl, salt och socker. Tillsätt smöret och pressa mellan fingrarna så det blir smuligt. Tillsätt vätskan och ett uppvispat ägg till mjölblandningen och blanda tills det blir degigt. Knåda i 8 – 10 minuter eller kör med degkrokar.
Täck över bunken och låt jäsa i en timme.
Stjälp upp degen på ett bord och dela den i 8 lika stora delar, ca 90 – 100g st. Forma varje del till en boll som du lägger på en plåt och plattar till lite lite.
Låt dem jäsa i en timme till.

Spraya bröden med vatten i  en blomspruta och strö över till exempel mjöl eller fröm. Sätt in plåten i en 200 grader varm ugn i ca 15 minuter eller tills de är gyllenbruna.




Biffarna gör jag såhär. :)



Nom nom ^__^

Kiwiglass

Jag hade nästan glömt bort månadens sötsaks sommartema denna månad. :P Så mitt bidrag får bli världens lättaste glass och kanske nyttigaste?



Det enda du behöver är kiwis ohc isglassformar. Skala kiwis, skär dem i minde bitar och mixa till en sörja. Häll över i isglassformar och frys i några timmar. Mycket uppfriskande och enligt mig perfekt nu till sommaren :D




Morsdagstårta

Jag firade morsdag hos min mamma redan i förrgår, och då hade jag med denna tårtan till henne. :)





Recept:

Rosa sockerkaka

4 st ägg
2,5 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 msk röd karamellfräg


Smörj och bröa en rund form ca 24 cm.

Vispa ägg och socker pösigt.

Vispa ner bakpulvret. Blanda till sist ner allt det torra och karamellfärgen och rör till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.

Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den på ett fat.

Tårtan är dekorerad med vitchokladganache

2 dl vispgrädde
200 gram vitchoklad
1 tsk smör

Man kokar upp grädden, har i hackad choklad och rör runt tills den smälter, lägg en klick smör i  och låt glasyren stelna en timme eller tills den är sval, sen kan man vispa den fluffig med elvisp. :D

Fyllningen i tårtan är vanlig vispgrädde smaksatt med chokladsås.




Jag är även med och tävlar med denna tårta på tårta vs tårta, så rösta gärna på mig HÄR :D

Sachergodbitar med limefyllning

Hoppas ni inte blev förvirrade av den nya designen :'D Jag tyckte det var på tiden för en uppdatering.

Idag har jag gjort små godbitar utav sacherkaka! Det var en hel del jobb och pill med dessa men det var värt det, de blev supergoda!

Först gjorde jag en kaka efter detta recept:

125 g smör
1.5 dl florsocker
6 st ägg
125 g mörk choklad, 70 %
2 dl vetemjöl
1.25 dl socker

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och bröa en springform.
3. Vispa florsockret och smöret vitt och pösigt och tillsätt sedan äggulorna en i taget. Spara äggvitorna i en separat skål!
4. Grovhacka chokladen och låt den smälta över vattenbad under omrörning.
5. Tillsätt chokladen i äggsmeten.
6. Sikta ner mjölet i smeten.
7. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda ned sockret lite i taget.
8. Vänd ned i chokladsmeten med en slickepott.
9. Häll smeten i bakformen och släta till den.
10. Grädda kakan i ugnen i ca 45 min.
11. Låt den kallna på ugnsgaller.

Efter att den svalnat skar jag upp rutor ur kakan, cirka 4x4 cm.

Rutorna fyllde jag med med limekräm:

2 st  limefrukter
3 st  ägg
2 dl  socker
65 gram  smör
grön karamellfärg

Tvätta limefrukterna under rinnande varmt vatten. Riv skalet på frukterna och pressa ur saften. Vispa ägg och socker några minuter i en kastrull eller i en bunke som tål värme. Tillsätt limesaft, karamellfärg och de rivna limeskalen. Ställ kastrullen eller bunken i ett vattenbad och vispa krämen tills den tjocknar. Låt inte krämen koka, då skär den sig. Lyft upp kastrullen/bunken, rör ner matfettet och låt limekrämen svalna.



Sedan doppade jag godbitarna i choklad, lät dem stelna och spritsade på mönster med vit choklad. ^.^





Ostbröd

Det har varit väldigt dött här på bloggen senaste veckan. Jag tog en liten paus från sötsaksbakning nu efter eamen och fokuserade på andra saker ett tag. Till exempel brödbakning! :)
Det här är ett bröd jag hittade i en receptbok i skolan som jag ville prova, jag ändrade dock om receptet så det passar för hemmabruk, jag kan visa originalreceptet först:



Receptet jag använde:
5 dl vatten
50 g jäst
1 dl sirap
25 g smält smör
salt
3 dl rågsikt
8-10 dl vetemjöl
2 dl valfri riven ost (jag använde en lite starkare)

Smält smöret, häll i ljummet vatten och känn efter hur varmt det, är det inte fingervarmt låt svalna lite. Blanda i saltet och sirapen.
Smula ner jästen.

Börja blanda i lite av mjölet med händer eller degkrokar i vätskan, ha sedan i osten.
Blanda till en smidig deg, allt mjöl kanske inte behövs.

Låt jäsa i 1 timme.
Baka ut till tre limpor och låt dem jäsa en timme.
Sätt ugnen på 225 grader, snitta bröden och grädda i 20-30 minuter.



Examensdag

Jahapp. Idag var det examensdags. Igår var jag min sista dag i skolans bageri och idag klockan 14.00 tar jag examen. Jag är både ledsen och glad över detta, för det känns ju helt galet kul att jag nu kan kalla mig konditor och bagare och det kommer nog bli väldigt kul att jobba som konditor på Ica maxi i sommar. :D Men samtidigt har tiden gått alldeles för fort och jag vill ju lära mig meer och jag kommer sakna min klass så sjukt mycket redan imorgon förmodligen. :'D

Men oj vad jag har lärt mig saker under den här utbildningen och jag är så glad över att valde att söka. När jag tänker på hur lite jag visste om bagerivärlden och chocken man fick över hur annorlunda det är att baka på ett jobb än hemma känns det helt gaaalet! Men jag är lättad över att det ändå var så roligt som jag föreställde mig!

Jag hoppas också att ni läsare har tyckt det var roligt att läsa lite inlägg om vad vi har hållit på med i skolan även fast jag har varit ganska dålig på att uppdatera på grund av att min lärare satte stopp för att fota inne i bageriet ganska tidigt av utbildningen. xD



Kladdmuffins med vitchokladtäcke

Den senaste veckan har jag känt ett brutalt behov av choklad! Har dock inte kommit mig för att köpa någon så idag slängde jag ihop en sats muffins istället :D





Receptet blir 15 muffins:

2 ägg
2,5 dl socker
2 msk kakao
1 dl chokladsås (sådan som man har på glass ni vet)
2 tsk vaniljsocker
100 gr smält smör
1,5 dl mjöl
0,5 tsk salt

Smält smöret i en kastrull.
Vispa ägg och socker pösigt.
Häll i kakao, vaniljsocker och salt och rör om försiktigt.
När du blandat allt ha i mjölet och rör om igen, ha sist i det smälta smöret och chokladsåsen och rör om.
Häll sedan upp smeten i muffinsformar.
Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 12 minuter.
Smält vit choklad och bre på varje muffins.

Jordgubbsmuffins

Jag köpte Dr.oetkers jordgubbsmousse häromdagen för att prova om den var god. :D det tyckte jag tyvärr inte, men min fästman slukade glatt sin bakelse så bli inte avskräckta, jag är inte så mycket för jordgubbssmak i bakverk.



Bakelsen består av samma bottnar som till mockarutor, vaniljkräm, jordgubbssylt och denna mousse: http://www.oetker.se/oetker_se/html/default/debi-7rufbl.se.html

Min första bröllopstårta

Vi fick en riktigt skojig uppgift i skolan :D En av våra lärare la en låtsasbeställning på bröllopstårta till var och en av oss med önskemål på smak och utseende, så fick vi göra dem!

Såhär blev min:







Jordgubbsgrädde, jordgubbssylt och vaniljkräm inuti :)



Jag blev faktiskt väldigt nöjd och fick några goda råd vad man ska tänka på också. :)

Men det här med rosor alltså..det tar så sjukt lång tid så man känner sig helt kluven hur man ska ta betalt när man får beställningar på bröllopstårtor. Så mycket tid man lägger ner på dem, jag tror inte att nån skulle vilja betala för all den tiden, man får verkligen perspektiv på varför många konditorier köper maskingjorda!


RSS 2.0
Bloggerfy Splinx