Hemgjorda fiskpinnar

Jag är nog inte ensam om att tycka att fiskpinnaarna man kan köpa är ganska äckliga och inenhåller inte speciellt mycket fisk.. så förra veckan gjorde jag egna och det blev väldigt gott :D



Det enda som behövs för 4 portioner är:
400 g torskfilé
2 uppvispade ägg
2 dl ströbröd
1 dl vetemjöl
och valfria kryddor.

Skär fisken i tunna bitar, doppa varje sida i ägget och sedan i kryddblandningen, stek varje fiskpinne 3-4 minuter på varje sida och sedan var det klart! Tar ju inte ens mycket längre tid än de färdiga!

Frukostkräm

Bidraget till månadens sötsak denna månad, som har temat frukost fick det bli kräm :D

Jag brukar göra kräm på den här blandningen:



Och det är väldigt lätt!
För 3-4 portioner behövs:
3 dl vatten
4 dl bär
1-2 msk socker beroende på hur sur man vill ha den.
2,5 msk potatismjöl
1 dl vatten

Koka bären och sockret i  5-6 minuter. Rör ut potatismjölet i vattnet och rör ner i bärblandningen. Hetta upp krämen på full
effekt i 2-3 minuter, rör om och servera!




60-års tårta!

Firade jag min mamma med tårta igår på hennes stora dag :D





Tårtan är en vanlig sockerkaka fylld med hallonsylt och vaniljmousse. (Jag testade en såndär ny pulverpåse som finns i affärerna nu, det heter tårtmousse och blandas med mjölk.) Sedan är det vispgrädde blandad med vaniljkräm. ^.^

Moccapannacotta

I helgen hälsade min syster på och då gjorde vi pannacotta med smak av mocca :D galet god.



Ingredienser:


3 gelatinblad eller 1,5 tsk gelatinpulver
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
5 msk strösocker
Några droppar moccaessens
2 tsk vaniljpulver

Ställ fram fyra formar, glas eller koppar att göra pannacottan i.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i en skål i 5 minuter. Använder du gelatinpulver till pannacottan så rör du ut det i en kopp med 1,5 msk vatten och låter svälla i typ 5 minuter.

Koka under tiden upp grädde och mjölk med socker och vaniljsocker under omrörning i en stor kastrull , akta så det inte kokar över eller bränns. Ta av från värmen.

Tag upp gelatinbladen från vattnet och vispa i dem i gräddblandningen tills de löst sig (eller vispa i koppen med det blötlagda gelatinpulvret - ta alltihop även vattnet).

Fördela pannacotta-blandningen i formarna.
Ställ att svalna i rumstemperatur och sedan i kylen minst 2 timmar så att de stelnar.

Vaniljcupcakes

I helgen bjöd jag på vaniljcupcakes :)





Detta recept använde jag till 12 cupcakes:

100 gram smält smör
4 dl  vetemjöl
2 dl  strösocker
2 tsk  bakpulver
2 tsk  vaniljsocker
2 dl  mjölk
3 st  ägg
75 gram smält vit choklad

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret med vitchokladen.
3. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
5. Vispa ihop med mjölk.
6. Rör ner mjölkblandningen och det smälta smöret i mjölblandningen.
7. Fördela smeten i 12 muffinsformar
8. Grädda i ca 10-15 minuter.

Frostingen består av 75 gram smör, 5 dl florsocker, röd karamellfärg och smält vit choklad.

Laxlasagne med spenat

Lasagne är min absoluta favoriträtt :D Speciellt den klassiska med köttfärs, men ibland kan det vara kul att variera sig och då tycker jag att den här med lax är nästan lika god!




Recept:

500 g fryst lax
1 gul lök
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
3 msk vetemjöl
2 dl matgrädde
2 msk smör
3 dl riven ost
2 vitlöksklyftor
1 dl fryst spenat
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
3/4 tsk salt
1 krm cayennepeppar
12 lasagneplattor

Ugn: 225 grader
Skala och hacka löken och skär den upptinade laxen i tärningar.
Smält 2 msk smör i en kastrull. När det börjar bli brunt, vispa i mjölet och häll i vattnet, fiskbuljongen och grädden innan det bränns. Låt det koka upp. Lägg i laxtärningar och lök. Låt det koka på svag värme några minuter så att laxen blir kokt. Sila ifrån lax och lök, men spara såsen och ha i ost.
Skala och finhacka vitlöken. Tina spenaten och krama ur den mesta vätskan. Dela spenaten i mindre bitar. Fräs vitlök och spenat i lite matfett. Tillsätt krossade tomater och tomatpuré. Smaka av med salt och cayennepeppar. Rör ner lax och lök.
Lägg lite ostsås i botten på en smord eldfast form. Varva lasagneplattor med lax- och spenatröran och ostsås. Avsluta med ostsås och strö över resterande ost.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.


Pasta med baconsås

Jag har fått önskemål om att posta fler pastarätter så här kommer en snabblagad pastarätt som är en stor favoritv här hemma. :D

Du behöver till 4 personer:

2 paket bacon
500 gram krossade tomater
oregano
vitlöksklyfta
en hackad liten gul lök
paprikakrydda

samt pasta

Klipp baconet i bitar och stek det medan du kokar pasta. När baconet är genomstekt, blanda i alal kryddor, lök och krossade tomater och låt koka upp. Servera med pastan :D



Nördtårta

Jo jag vet, jag är en väldigt stor nörd som går och gör en tårta av mitt favoritspels logotyp. :P



Jag ville mest testa sugarpasten jag gjorde :D Så bottnen är bara vanlig kladdkaka och vispgrädde med smält choklad i. Jag förstår att folk använder sugarpaste ofta för oj vad smidigt det var att kavla och hantera!

Sugarpaste recept från bloggen Min kakburk:

1 msk gelatinpulver
4 msk kallt vatten
1 msk neutral olja
1½ dl vit baksirap
ca 14-15 dl florsocker

Smält gelatinet tillsammans med vattnet över ett vattenbad, vattnet får inte koka.
När gelatinet har löst sig i vattnet häll i sirapen.
Mät upp florsockret i en stor skål och häll i vätskeblandningen. Blanda för hand eller med degkrokarna på elvispen (på lägsta hastighet)
Blanda i oljan mot slutet.
Smaksätt eventuellt med någon essens, du kan även passa på att färga massan nu om du ska ha mycket i samma färg.
Låt degen vara något kladdig.
Vira in degen i plastfolie och lägg i en luftät burk, förvara i skafferiet.
Låt gärna degen vila någon dag innan du använder den.
Eftersom pastan består av mest socker håller den väldigt väldigt länge..

Tårtan var jättegod :D


En konditors dag

Jag vet att många av er funderar på att också utbilda er till konditor. Så idag slog det mig, jag borde göra ett inlägg om hur en konditors dag ser ut :D
Så här kommer ett inlägg om hur en fredag ser ut på stället där jag praktiserar just nu.

06.00 Är jag ombytt och går in till bageriet. De som jobbar där har oftast kommit lite tidigare och startat ugnar, fläktar och jässkåp.

06.00-07.00 Gräddas bröd, snitta och "dekorera" dem så att folk ska känna igen dem. Pensla bullar, pärlsockra osv. Den första timmen går i stort sett ut på att grädda allt som folk kommer vilja köpa när affären öppnar vid 7.

07.00-08.00 Ställa fram allt i korgar med skyltar osv.

08.00-08.30 Beroende på hur snabbt vi har fått fram allt kan vi ibland hinna göra någon tårta eller bakelser här.

08.30- 08.45 Frukost

08.45-10.30 SEMLOR. Eftersom vi nu är inne i semmelperiod så brukar det vara vid den här tidpunkten vi fixar semlorna och det tar sin lilla tid. Folk börjar redan fråga efter dagsfärska semlor vid sjutiden så vi försöker jobba så snabbt som möjligt för att få ut några.

10.00-12.00 Bakelser och tårtor. Det beror på hur mycket som sålts dagen och som har sålts vad vi gör för något. Men det vanligaste brukar vara att 6 prinsesstårtor, 6 hallon och blåbärsgrädd, några cooptårtor, några white lady och runt 24-30 bakelser ska ut på den tiden. Då får ni lite inblick i hur snabbt man faktiskt måste jobba, man kan verkligen inte stå och pilla med något en längre tid. 24 tårtor på 30 minuter är vad en van konditor kan göra har jag för mig att jag fick höra nånstans.



12.00-13.00 Lunch

13.00-15.00
Här är det väldigt olika vad vi gör, ibland kan det vara saker som ska upp från frysen och plockas upp på plåtar, är semlorna slut kanske vi göra fler, ibland kan det vara fler tårtor eller t.ex baka knäckebröd. Beror helt enkelt på vad som är slut. :)

15.00-15.30 Städning av lokalen, sedan brukar jag få gå hem runt den tiden. Den ordinarie personalen har väldigt varierande arbetstider som de turas om med, men de är nästan alltid kvar längre än mig och fixar det sista inför den nya dagen och stänger av alla maskiner.

Hoppas ni gillade inlägget, är det något ni undrar är det bara att fråga. ^.^

Tårtbilder från praktiken

Idag var båda min handledare hemma på grund av feber de stackarna. De hade satt in ett butiksbiträde som reserv som tydligen också skulle vara utbildad inom bageri som jag förstod det. När jag kom till praktiken i morse såg hon galet lättad och väldigt glad ut över att jag också skulle vara där och tydligen hade hon inte alls bageriutbildning utan kallskänk :'D Så jag fick ha ansvar över konditoriavdelningen idag helt random. But I dont mind! Lärorikt :)

Jag tänkte passa på att visa några tårtor jag gjorde idag och ofta får göra där.



Hallongräddtårta. Jag var så sjukt dålig på att lägga på gele innan praktiken började, men nu är jag inte kass alls längre :D



Prinsesstårtor.



Och blåbärsbomb.


RSS 2.0
Bloggerfy Splinx