Karelska piroger

Av en slump ramlade jag över receptet på karelska piroger på bloggen frostrosor. Jag blev mycket glad, dessa piroger är något jag åt ofta i Finland men här är de svåra att få tag på.

Resultatet blev bra, om än inte riktiga samma goda smak som äkta vara. :)


Receptet är kopierat från ovanstående blogg.




Karelska piroger 30 stycken

Deg:
3 dl kallt vatten
1 ½ tsk salt
4 ½ dl rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 ½ msk olja

Fyllning:
5 dl risgrynsgröt

Dopp:
3 dl mjölk
25 gram smör

rågmjöl till utbakning

Koka risgrynsgröt enligt instruktion på paketet. Mätt upp kallt vatten i en degbunke.
Tillsätt därefter de övriga ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en deg. Knåda inte i onödan.
Rulla ut degen till en lång rulle som du delar i 30 bitar.
Rulla varje bit till en boll och platta till med mycket rågmjöl emellan.
Lägg bitarna på hög så att de inte torkar. Kavla ut varje bit till en rundel med en diameter på 10-12 cm.
Använd mycket rågmjöl i samband med utbakningen.
Pensla sedan av överflödigt mjöl med en bullpensel, klicka på 1-1 ½ msk gröt på varje rundel och bred ut gröten nästan ut till kanterna med en kniv som du doppat i vatten.
Nyp sedan ihop varje pirog genom att börja närmast dig själv och vika nedre delen som ett V.
Fortsätt sedan uppåt och avsluta med ett upponedvänt V. Använd tummarna och pekfingrarna när du arbetar.
Strö rågmjöl på en ugnsplåt och lägg upp pirogerna på plåten. Grädda på 250-275 grader i cirka 10 minuter. Smält smör och mjölk till doppet.
Doppa de färdiggräddade pirogerna i blandningen och linda därefter in pirogerna i en kökshandduk i 30 minuter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0