Kaffepannacotta

Just nu är jag inne i någon fas där pudding och mousségrejer är väldigt gott så i onsdags ville jag testa göra en pannacotta! Av nån suspekt anledning brukar jag gilla godsaker med kaffesmak trots att jag inte dricker det så det fick bli det på denna :)
Men jag måste erkänna att det här blev för mycket kaffe för min smak!



Ingredienser:

3 st äggulor
2 dl starkt kaffe
1 dl strösocker
1 nypa salt
2 st gelatinblad
1.5 dl vispgrädde

(hackad vitchoklad ovanpå)

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa ihop ägg, kaffe, socker, salt i kastrull och låt koka upp.
Ha i gelatinbladen när de har mjuknat.
Vispa grädden och blanda allting.
Häll upp i serveringsskålar och ställ i kylen.

Chokladoppade havreflarn

I förrgår var jag en snäll flickvän och gjorde min pojkväns favoritkakor. :)



Ingredienser:

75 g smör
1 dl strösocker
1,5 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1,5 msk mjölk
2 msk ljus sirap
1 tsk malen ingefära
0,25 tsk bakpulver

100 gr ljus blockchoklad.

Sätt ugnen på 200°C.
Smält smöret.
Rör ner socker, havregryn, vetemjöl, mjölk, sirap, ingefära och bakpulver till en jämn smet.
Klicka ut smeten, ca ½ msk till varje flarn, med ganska stort avstånd på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda havreflarnen mitt i ugnen i 200°C i ca 5 minuter eller tills de har fått fin gyllengul färg.
Låt havreflarnen svalna i några minuter på bakplåtspappret. Lossa dem sedan från pappret och doppa i den smälta chokladen.

Laxpaket

Nu var det faktiskt flera veckor sen jag gjorde denna rätt, men det var så gott så jag vill ha upp den här så jag inte glömmer den. ^^



Ingredienser:
400 g laxfilé
250 g mozzarellaost
1 ask körsbärstomater
Basilika
Några skivor salami
salt
svartpeppar

Lägg ut fyra stora folieark på bänken, cirka 50x40 cm.
Dela laxen i stora bitar, riv mozzarellan i bitar och fördela över arken.
Lägg på delade körsbärstomater, basilika och salami, krydda.
Vik ihop arken till paket och se noga till att det blir tätt.
Grilla paketet i ugn 250 grader, cirka 15 min.


Marsipantårta med hallongrädde

Jag gjorde en tårta till personalen jag har haft praktik hos de senaste månaderna. :)
Företaget heter Xerman, därav texten.

Bottnen är vanlig sockerkaka fylld med hallongrädde.



Recept sockerkaka:

225 gram smör
3 ägg
2 ½ dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Smöra och mjöla en sockerkaksform.
Smält smöret. Vispa ägg och socker.
Blanda vetemjöl och bakpulver noga.
Blanda ihop allt till en smet.
Bred ut smeten jämt i formen och grädda kakan i 175-200 grader i cirka 40 minuter.


Vispa 1,5 dl grädde och blanda med 3 dl hallon.
Skär upp kakan i två delar och bre hallongrädden över den ena halvan. Lägg på den andra halvan.
Täck kakan med marsipan.

Korv med tomat och svamp

Den här rätten ser inte mycket ut för världen men den är så sjukt god och snabblagad! Personligen har jag inte hittat någon korv här i Sverige som jag gillar så jag köper finsk Atria korv på Willys. ^^



Nom nom nom!



Ingredienser:

500 gram korv
1 förpackning (500 g) krossade tomater
200 g champinjoner
2 dl riven ost
2 krm salt
1 krm peppar

Skär korven i ca 3 cm breda bitar.Ställ bitarna i en ugnssäker form.
Häll tomatkrosset runt korven.
Finhacka champinjonerna. Blanda champinjonerna med ost, salt och peppar. Fördela hacket på korvstubbarna.
Tillaga mitt i ugnen i 225°C, ca 15 minuter.

Capuccinomuffins med marshmallowfluff

En av mina favoritmuffins är capuccinomuffins! Och de är väldigt enkla att göra, man byter bara ut mjölken i muffinsrecept till kaffe istället. :D Denna gång testade jag även att ha i smält choklad i smeten och det blev supergott.



Recept:
100 gr smält smör
50 gr smält blockchoklad
1 dl socker
1 dl kaffe
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl

Ett mumsigt fenomen jag hört att man kan köpa i affärer hittade jag recept på hos Cupcakesfluffan MARSHMALLOWFLUFF :D och bestämde mig för att prova, så receptet på detta hittar du hos henne. ^^

Lingonmousse

Jag funderade länge och väl över vad som skulle passa in under temat "Höst" och till sist var det min karl som kom på det! Lingon så klart! Så denna månads bidrag till månadens sötsak blir lingonmousse.
Så jag hoppas alla har plockat lingon till frysen nu! (eller köpt på Willys som jag har..)

Sen Dr.oetker sponsrade mig med så mycket gelatin har jag fått lära mig intressanta recept som innehåller detta vilket är skoj för jag hade i princip aldrig använt gelatin innan.





Sjukt gott var det, jag älskar den syrliga smaken som lingon har!


Ingredienser:


3 dl vispgrädde
1 dl lingon
1 dl socker
2 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i skål med kallt vatten.
Vispa hälften av grädden.
Värm den andra hälften i kastrull tillsammans med lingonen och sockret.
När gelatinet har mjuknat lägg det kastrullen och vispa tills det smälter.
Blanda allting med den vispade grädden, häll upp i portionsskålar och låt svalna i kylen. :)


För er som vill vara med i månadens sötsak, klicka på bilden här under!



Ris á la malta

Jag fick massa gröt över i igår morse när jag gjorde risgrynsgröt så jag tänkte att jag testar slänga ihop en ris á la malta, det var längesen jag åt det. :)

Receptet på mjölkfri risgrynsgröt hittar du här, annars om man tål mjölk kan man ju köpa färdiggjord om man vill det.



Detta behöver du till ris á a malta:

2 dl risgrynsgröt
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
1 st apelsin

Blanda gröten, florsocker, vaniljsocker. Vispa grädden och rör ner den.

Skala och skär apelsin (jag använde mandarin) i mindre bitar och rör ner dem.

Låt svalna i kylskåp.

Dammsugare (utan arrack eller punsch)

Jag hade inte material hemma för att göra riktiga punschrullar, så jag tog vad jag hade hemma bara ^^



200 g grön och rosa marsipan
100 g blockchoklad

Fyllning:
50 g smör, rumstempererat
8-10 stycken digestivekex
3 msk strösocker
3 msk florsocker
1 tsk kakao
2 msk kaffe

Lägg smöret i en bunke. Rör tills det är smidigt. Häll i kaksmulor, sockersorter, kakao och kaffe.
Forma smeten till längder.
Kavla ut marsipanen till en rektangel cirka 3 millimeter tjock.
Skär ut bitar som täcker längderna med fyllning.
Rulla marsipanbitarna runt längderna. Fäst dem genom att trycka ihop ändarna.
Smält chokladen. Doppa båda ändarna av varje dammsugare i chokladen. Förvara i kylen.




Jag passar även på att stödja rosa bandet med detta inlägg! Rosa Bandet får 10 kr från försäkringsbolaget Chartis tack vare den här länken: Hejhoppilingonskogen




Wienerbröd

Nu blev ju inte konsistensen riktigt som wienerbröd, inte så frasiga som jag ville, men jag blev riktiga nöjd ändå. Verkar som att det är svårt att få till en tillräckligt tunn deg! De blev i alla fall väldigt luftiga så kanske nästa gång lyckas jag.


Och om nom nom vad goda de var!


Ingredienser:
10.5 dl kallt vetemjöl
50 g jäst
3 dl vatten
3 st ägg
1 dl socker

Fyllning:
75 g smör eller margarin
1½ msk strösocker
1½ tsk vaniljsocker

Glasyr:
1 dl florsocker
En droppe karamellfärg
Ett par droppar kallt vatten
Pärlsocker

1 st ägg till pensling
2 dl sylt eller marmelad

Rör ut jästen i vattnet i en skål. (använder du torrjäst blandar man jästen i mjölet)
Blanda i äggen, sockret och mjölet.
Låt degen jäsa övertäckt i en timme.

Ta upp degen och kavla ut den på ett mjölat bakbord till en fyrkant. Bred fyllningen över fyrkanten. Vik ihop fyrkanten och kavla ut igen. Skär ut mindre fyrkanter ur degen. Lägg en klick marmelad eller sylt på varje fyrkant och vik in kanterna.
Ställ dem på en plåt och bullarna jäsa övertäckta i 1 timme. Sätt ugnen på 180 grader.

Pensla wienerbröden med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen, 5-8 minuter. Låt dem svalna.

Blanda till glasyren och glasera wienerbröden.Strö lite pärlsocker över sylten.

 

 


Laktosfria produkter

En vän till mig undrade över hur jag gör när jag bakar eftersom jag inte tål mjölk, eftersom det i mina recept står smör och mjölk så jag tänkte göra ett inlägg om detta ifall att andra och undrar och om råkar vara någon annan som vill ha tips på produkter.

När jag skaffade denna blogg funderade jag först på att göra en matblogg för mjölkallergiker, men eftersom jag kan äta vanlig ost och smör kändes det lite krångligt. När jag lägger ut recept här skriver jag avsiktligt mjölk och matgrädde istället för havredryck eller havregrädde för att inte krångla till det för er, för majoriteten tål ju faktiskt vanliga produkter.



Detta är produkterna jag använder mig av i min blogg. Eftersom jag inte ens kan dricka laktosfri mjölk började jag använda havredryck istället och den fungerar perfekt som ersättning för mjölk i baket också. Matgrädden från samma märke Oatly är ett praktiskt alternativ till gratänger då den förutom att den är mjölkfri är nyttigare än vanlig grädde (mindre fett).
Laktosfri vispgrädde kan jag av någon anledning använda, men jag tror det mest beror på att man inte får i sig så mycket mängd grädde ändå och jag är ändå alltid försiktigt med hur mycket jag äter på en gång av det som innehåller grädde.

Jag rekommenderar verkligen Oatly-produkterna till er som har problem med all sorts mjölk, med eller utan laktos. Och det utan att de har sponsrat mig med något ;)


Rulltårta med smörkräm (favorit i repris!)

Eftersom jag har lagt ut receptet på denna tidigare länkar jag dit istället: Tadaa!



En av mina favoritkakor, det är verkligen sååå gott.

Jello Fruktsallad

Jag tycker såna här är så fina så jag ville prova göra en. :) Ville ha den blå men den blev svart! xD Så blir det när man blandar röd saft med blå karamellfärg kanske..
Men Jello var verkligen inget för mig, jag tyckte inte om den. Min pojkvän glufsade dock glatt i sig så smaken är som baken, kanske finns någon mer som läser min blogg som skulle tycka om det. :)




Ingredienser:

Blandade frukter efter smak, jag köpte smoothiefruktpåsar på Willys!
4 dl  röd saft
4 st  gelatinblad
2 droppar karamellfärg

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Tina frukten om den är fryst.

Blanda till saften och krama ur det blötlagda gelatinet. Värm upp en deciliter av saften i en kastrull och tillsätt gelatinbladen. Låt bladen smälta och blanda ned gelatinet i resten av saften.

Fördela frukten i portionsformar. Häll på gelatin så att frukten täcks och låt stå i kylskåp ett par timmar för att stelna.

Vid servering sköljs formarna i varmt vatten så att gelatinet släpper i kanterna (var försiktig dock så att inte gelén smälter för mycket och rinner ut på tallriken). Stjälp upp på fat.



Salaminbakad kycklingfilé

En ovanlig kycklingrätt som jag gjorde förra veckan. Min pojkvän gillade den väldigt mycket trots att han inte tycker om fetaost i vanliga fall :D




Ingredienser
4 st  kycklingfilér
1 msk smör
salt och peppar
4 skivor salami
100 gram fetaost
2 st  tomater
basilika


Sätt ugnen på 150°C. Stek kycklingen några minuter på vardera sidan i stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lyft upp köttet och skär ett snitt igenom det.

Stoppa en skiva salami och ost tillsammans med en skiva tomat i varje file. Krydda med basilika. Lägg kycklingen i en form och ugnsbaka i ca 20 minuter eller tills köttet är klart.



Blåbärsmuffins

Fluffiga goda muffins med blåbärssmak :D




Recept:

150 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 dl blåbär

Rör matfett och socker vitt och pösigt med elvisp. Rör i äggen och vaniljsocker och mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör i smeten.
Fyll muffinsformar och tryck i blåbären med en sked. Gräddas i 200°C ca 15 min.

Mjölkfri risgrynsgröt

Jag blev så lycklig när jag hittade detta recept på allergimat.com. Det var längesen jag åt risgrynsgröt eftersom jag inte tål mjölk, inte ens laktosfria produkter går att använda för mig så att få ett perfekt recept på risgrynsgröt med havremjölk kändes väldigt bra.



Ingredienser 4-6 personer:

2,5 dl grötris
3 dl vatten
3 msk mjölkfritt margarin (sojafritt vid behov)
(kanelstång)
1 l havremjölk
2,5 dl havregrädde (imat typ)
salt
vaniljsocker

Ta en stor kastrull med ganska vid botten. Blanda ris, vatten och margarin. Lägg inte i något salt nu för då sväller inte riset lika bra. Kanelstång är dock gott att ha i nu.
Koka under lock tills det kokat in i ca. 5 min. Rör runt ibland.
Häll i ett paket med havremjölk låt svälla under lock på ettan. Rör runt ibland och verkar det bränna vid så stäng av plattan för att sen sätta på ettan igen efter ett tag.

Efter cirka 45 min en timme blanda ner ett paket med imat.

Salta och ha i vaniljsocker efter smak.

Receptet är skrivet av Stina på allergimat.se

Syltmuffins med vaniljfrosting

Personligen så har jag inte förstått tjusningen med cupcakes ännu. De är roliga att göra och extra fina med frostingen, men annars tycker jag att den förstör smaken av själva muffinset! Jag föredrar muffins utan kletet.

Men för några dagar sen hittade jag ett recept på vaniljfrosting hos Chokladsockerkaka som jag tyckte var värt att prova!



Frostingen har en skvätt blå karamellfärg och ett mycket gott violströssel från Dr.oetker :)

Muffinsrecept:

100 g smör
1,5 dl mjölk
2 ägg
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
½ krm salt
hallonsylt

Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret, blanda sen ner mjölken. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Rör ner smörmjölken. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten. Ställ muffinsformar i muffinsplåten. Fyll formarna med smet till 1/3. Lägg på 1-2 tsk sylt i varje form. Häll över lite mer smet i formarna. Grädda mitt i ugnen ca 12 min.

Mockarutor/Kärleksmums

Aaah mockarutor! Aldirg kan man bli trött på det. I Finland hette det Mockarutor, här i Sverige insåg jag fort att de flesta föredrog kärleksmums, vad kallar du dom?

I vilket fall som helst är de superdupergoda, och jag brukar använda kaffe till både smet och glasyr, jag tycker det blir ännu godare så!




Ingredienser:
150 gram smält smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl kaffe


Glasyr:
75 gram smält smör
5 msk kallt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
5-6 dl florsocker

Toppas med kokos för det mesta, men jag vill ju ha pärlsocker på allting. ;)


Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt det smälta smöret och mjölken.
Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao och blanda ner det i smeten.
Smörj och bröa en långpanna och häll i smeten.
Grädda kakan i 175 °C i ca 15 min i nedre delen av ugnen.
Tag ut kakan och låt den svalna.
Rör samman alla ingredienserna i glasyren.
Bred ut glasyren över kakan och strö kokos eller vad du vill ha över.
Skär kakan i rutor.

RSS 2.0
Bloggerfy Splinx