Runebergstårtor
Här kommer nu ett recept på några riktigt finska kakor. :D När jag var mindre och bodde i finland firade man en gång om året någon historisk poesigubbe som hette Runeberg. Och då bjöds det på såna här tårtor, till och med i skolan fick man dem som efterrätt, vilket man var väldigt glad över.
Jag kom att tänka på dem för ett par veckor sen och bestämde mig för att prova baka dem.
De föll mig tyvärr inte i smaken, men min mamma älskade dem så det kanske är en gamlingtårta! ;D
Ingredienser:
2 dl socker
150 g smör
2 st ägg
2 dl ströbröd
2 dl mald mandel)
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
3 droppar bittermandelarom
6 st krossade pepparkakor
Blanda alla ingredienser till en kakdegen, smöret ska ej vara smält.
Klicka ut i muffinsformar av plåt och grädda i 200 grader 12-15 minuter.
När de har svalnat, fukta dem med saft för att de inte ska vara så torra.
Till dekoration:
florsocker
citronsaft
röd livsmedelsfärg
hallonsylt
Jag kom att tänka på dem för ett par veckor sen och bestämde mig för att prova baka dem.
De föll mig tyvärr inte i smaken, men min mamma älskade dem så det kanske är en gamlingtårta! ;D
Ingredienser:
2 dl socker
150 g smör
2 st ägg
2 dl ströbröd
2 dl mald mandel)
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
3 droppar bittermandelarom
6 st krossade pepparkakor
Blanda alla ingredienser till en kakdegen, smöret ska ej vara smält.
Klicka ut i muffinsformar av plåt och grädda i 200 grader 12-15 minuter.
När de har svalnat, fukta dem med saft för att de inte ska vara så torra.
Till dekoration:
florsocker
citronsaft
röd livsmedelsfärg
hallonsylt
Bananvåfflor
Jag blir nästan lite ledsen av att tänka på att jag inte började göra våfflor med banansmak för flera år sen, haha! Det var sååå mycket godare än vanliga våfflor måste jag säga.
Ingredienser:
3 ägg
5 dl mjölk
1 msk olja
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 mosad banan
(smör till stekning)
Blanda vetemjölet och bakpulver i en bunke. Knäck äggen. Smält smöret och vispa samman smör, mjölk, ägg och mjölblandningen. Låt smeten stå en stund innan gräddning. Grädda och servera med vispad grädde och hallon.
Vad gjorde ni för våfflor på våffeldagen?
Eftersom våfflorna innehåller banan, får detta bli mitt bidrag till Månadens sötsak med temat frukt. ^^
Ingredienser:
3 ägg
5 dl mjölk
1 msk olja
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 mosad banan
(smör till stekning)
Blanda vetemjölet och bakpulver i en bunke. Knäck äggen. Smält smöret och vispa samman smör, mjölk, ägg och mjölblandningen. Låt smeten stå en stund innan gräddning. Grädda och servera med vispad grädde och hallon.
Vad gjorde ni för våfflor på våffeldagen?
Eftersom våfflorna innehåller banan, får detta bli mitt bidrag till Månadens sötsak med temat frukt. ^^
Hägges godismazariner
Jag måste bara tipsa er om de här sjukt goda mazarinerna jag hittade på Willys idag!
Det var de godaste mazarinerna jag nånsin ätit. Chokladmördeg på insidan och glasyr och godis på ovansidan, helt underbart!
Spring och köp! :D
Det var de godaste mazarinerna jag nånsin ätit. Chokladmördeg på insidan och glasyr och godis på ovansidan, helt underbart!
Spring och köp! :D
(Lchf) Lax och räkröra
En ultimat lchf-måltid. :D Hemlagade köttbullar med världens godaste lax och räkröra. Mycket simpel att tillaga.
Detta behövs för 4 portioner:
En burk creme fraiche
5 msk majonnäs
2 dl skalade räkor
200 gram lax (vilken typ man nu föredrar)
2 kokade hackade ägg
Dill
Salt
Chilipulver
Vispa ihop blandningen och servera med passande tillbehör. :)
Detta behövs för 4 portioner:
En burk creme fraiche
5 msk majonnäs
2 dl skalade räkor
200 gram lax (vilken typ man nu föredrar)
2 kokade hackade ägg
Dill
Salt
Chilipulver
Vispa ihop blandningen och servera med passande tillbehör. :)
Chocolate cake pops
Idag har jag försökt mig på godisfenomenet cake pops! Ett gegg av återanvända kakor och mjukost. :D
Jag hade dock inte speciellt många kaksorter hemma så jag gjorde en chokladkaka först att använda.
<----
Receptet på den är:
75 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 ägg
1 dl strösocker
0,5 dl mjölk
Mixa ihop ingredienserna och grädda i 175 grader i ca 35 minuter.
När kakan är klar blandar smular man ner den i mixer så att det blir kaksmulor.
Men som sagt, har du kakor hemma går det lika bra att använda dem, t.ex oreos, ballerinakex etc..
Jag smulade i några digestivekex också!
Sen så blandar man smulor med något kladdigt! Jag använde några matskedar nutella och 50 gr philadelphiaost.
Rulla sedan bollar och trä på grillpinnar.
Smält choklad över vattenbad och rulla bollarna i den. Och det blir ju sötare med lite strössel också. :D
Happy nom nom day. :D
Det blev väldigt gott, alla blev inte så snygga för det var svårt att rulla dem. Nästa gång ska jag rulla dem i vit choklad istället för jag tycker så mycket om det. ^^
Jag hade dock inte speciellt många kaksorter hemma så jag gjorde en chokladkaka först att använda.
<----
Receptet på den är:
75 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 ägg
1 dl strösocker
0,5 dl mjölk
Mixa ihop ingredienserna och grädda i 175 grader i ca 35 minuter.
När kakan är klar blandar smular man ner den i mixer så att det blir kaksmulor.
Men som sagt, har du kakor hemma går det lika bra att använda dem, t.ex oreos, ballerinakex etc..
Jag smulade i några digestivekex också!
Sen så blandar man smulor med något kladdigt! Jag använde några matskedar nutella och 50 gr philadelphiaost.
Rulla sedan bollar och trä på grillpinnar.
Smält choklad över vattenbad och rulla bollarna i den. Och det blir ju sötare med lite strössel också. :D
Happy nom nom day. :D
Det blev väldigt gott, alla blev inte så snygga för det var svårt att rulla dem. Nästa gång ska jag rulla dem i vit choklad istället för jag tycker så mycket om det. ^^
(Lchf) Tryffel
Jag gjorde såna här till min pojkvän och hade i frysen och ta upp lite då och då. Och de smakar faktiskt exakt som vanlig tryffel. :D Väldigt praktiskt!
Ingredienser:
50g smör
1 dl vispgrädde
200g 70 % mörk choklad
1 msk sukrin
1 tsk vaniljpulver
Koka upp grädden och smöret. Lägg i chokladen.
Tillsätt sukrin och vaniljsocker och rör tills chokladen smält. Låt kallna i kylskåp önågra timme. Forma tryffeln till bollar. Rulla tryffeln i kokos och lägg dem i små pappersformar. Förvara kallt.
De söta små tryffelformarna kommer från kalasform. :)
Ingredienser:
50g smör
1 dl vispgrädde
200g 70 % mörk choklad
1 msk sukrin
1 tsk vaniljpulver
Koka upp grädden och smöret. Lägg i chokladen.
Tillsätt sukrin och vaniljsocker och rör tills chokladen smält. Låt kallna i kylskåp önågra timme. Forma tryffeln till bollar. Rulla tryffeln i kokos och lägg dem i små pappersformar. Förvara kallt.
De söta små tryffelformarna kommer från kalasform. :)
(Lchf) Smörgåstårta!
Det slog mig att man borde ju kunna göra smörgåstårta på lchf vis :D och det gick det minsann. Det enda som behövdes var att byta ut brödet mot oopsies. Det blev dock små tårtor istället, som smörgåsbakelser, haha!
Annars följde jag mitt vanliga recept på smörgåstårta :)
Man skulle inte kunna tro att detta är en diet när man tittar på dem!
Annars följde jag mitt vanliga recept på smörgåstårta :)
Man skulle inte kunna tro att detta är en diet när man tittar på dem!
Vaniljmandelmassabullar
Igår bakade jag vaniljbullar med mandelmassa i för jag blev så supersugen på det :D Och de blev väldigt goda.
Receptet är likadanat som på dessa saffransbullar. Fast utan saffran för jag hade inget hemma. Jag har inte ätit en enda semla idag förresten! :P Hur många har ni andra ätiti?
Receptet är likadanat som på dessa saffransbullar. Fast utan saffran för jag hade inget hemma. Jag har inte ätit en enda semla idag förresten! :P Hur många har ni andra ätiti?
Rosa macarons
Det var så kul att göra macarons så jag testade igen i helgen. :D Mitt problem är att de inte blir särskilt fluffiga, vet inte vad som går fel men.
Denna gången testade jag ett annat recept där man använder mandelmassa istället för mandelmjöl. Det blev väldigt gott, men man fick sig nästan en sockerchock av att bara äta två stycken.
Receptet kommer från Kakkalas fast jag gjorde smörkräm istället för hallonfyllning. :)
Ingredienser:
ca. 20 st
2 äggvitor
150 g mandelmassa
1 ½ dl florsocker
Några droppar röd karamellfärg
50 gr smör
florsocker
valfri karamellfärg
Arbeta in den ena av äggvitorna, lite i taget i mandelmassan. Använd händerna eller en gaffel. Blanda i hälften av florsockret.
Vispa den andra äggvitan till ett fast skum. Tillsätt resten av florsockret, lite i taget och fortsätt vispa under tiden. Vänd ner äggviteskummet, lite i taget, i mandelmassan. Tillsätt karamellfärg efter tycke och smak och blanda försiktigt ner i smeten.
Spritsa ut rundlar på plåtar med bakplåtspapper, totalt blir det ca 40 st. Låt dem vila på plåten ca 1 timme för att ytan ska bli torr och slät. Sätt ugnen på 150 grader.
Grädda kakorna i nedre delen av ugnen 10-12 min. Låt kakorna svalna innan du lossar dem från bakplåtspappret.
Gör smörkrämen och spritsa ut mellan kakorna.
Denna gången testade jag ett annat recept där man använder mandelmassa istället för mandelmjöl. Det blev väldigt gott, men man fick sig nästan en sockerchock av att bara äta två stycken.
Receptet kommer från Kakkalas fast jag gjorde smörkräm istället för hallonfyllning. :)
Ingredienser:
ca. 20 st
2 äggvitor
150 g mandelmassa
1 ½ dl florsocker
Några droppar röd karamellfärg
50 gr smör
florsocker
valfri karamellfärg
Arbeta in den ena av äggvitorna, lite i taget i mandelmassan. Använd händerna eller en gaffel. Blanda i hälften av florsockret.
Vispa den andra äggvitan till ett fast skum. Tillsätt resten av florsockret, lite i taget och fortsätt vispa under tiden. Vänd ner äggviteskummet, lite i taget, i mandelmassan. Tillsätt karamellfärg efter tycke och smak och blanda försiktigt ner i smeten.
Spritsa ut rundlar på plåtar med bakplåtspapper, totalt blir det ca 40 st. Låt dem vila på plåten ca 1 timme för att ytan ska bli torr och slät. Sätt ugnen på 150 grader.
Grädda kakorna i nedre delen av ugnen 10-12 min. Låt kakorna svalna innan du lossar dem från bakplåtspappret.
Gör smörkrämen och spritsa ut mellan kakorna.
Geishamousse
På mumsigafrestelser hittade jag ett recept på geishamousse. Och ni som följer min blogg har säkert redan märkt att mousse är nåt jag gillar så självklart har jag testat den nu. :D
50g geisha
2msk florsocker
2st ägg
2dl vispgrädde
1. Smält geisha tillsammans med florsocker i vattenbad.
2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vispa ner äggulorna i
den avsvalnade chokladen.
3. Vispa grädden hårt och vänd ner den och äggvitefluffet i chokladen.
4. Rör moussen jämn
5. Häll upp i glas/formar och ställ kallt i minst 4h.
Nästa gång kommer jag nog använda 100 gr geisha istället så smaken kommer fram mer än den gjorde!
50g geisha
2msk florsocker
2st ägg
2dl vispgrädde
1. Smält geisha tillsammans med florsocker i vattenbad.
2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vispa ner äggulorna i
den avsvalnade chokladen.
3. Vispa grädden hårt och vänd ner den och äggvitefluffet i chokladen.
4. Rör moussen jämn
5. Häll upp i glas/formar och ställ kallt i minst 4h.
Nästa gång kommer jag nog använda 100 gr geisha istället så smaken kommer fram mer än den gjorde!
Kaffemacarons med nutellasmörkräm
För ett år sen testade jag att göra macarons för första gången och de blev helt oätliga. Så detta är mitt andra försök och de blev sjukt mycket bättre. :D Snyggare har man väl kanske sett men smaken var de inget fel på i alla fall.
Ingredienser 14 stycken:
1,5 dl finmald mandel
2 stycken äggvitor
0,75 dl socker
1 msk capuccinopulver
3 dl florsocker
2 msk kakao
Smörkräm:
75 gram smör
1 äggula
2 dl florsocker
2 msk nutella
2 msk kakao
Vrid ugnen till 150 grader. Vispa äggvitorna hårt till ett skum och ha capuccinopulver, kakao och socker lite åt gången. Arbeta ihop degen med händerna med den malda mandeln.
Klicka ut degen stora som enkronor på en plåt. Låt stå och "stelna" i 20 minuter.
Grädda macaronsen i cirka 10 minuter.
Vispa ihop ingredienserna till smörkrämen och bre över macaronsen och lägg ihop när de svalnat. :)
Ingredienser 14 stycken:
1,5 dl finmald mandel
2 stycken äggvitor
0,75 dl socker
1 msk capuccinopulver
3 dl florsocker
2 msk kakao
Smörkräm:
75 gram smör
1 äggula
2 dl florsocker
2 msk nutella
2 msk kakao
Vrid ugnen till 150 grader. Vispa äggvitorna hårt till ett skum och ha capuccinopulver, kakao och socker lite åt gången. Arbeta ihop degen med händerna med den malda mandeln.
Klicka ut degen stora som enkronor på en plåt. Låt stå och "stelna" i 20 minuter.
Grädda macaronsen i cirka 10 minuter.
Vispa ihop ingredienserna till smörkrämen och bre över macaronsen och lägg ihop när de svalnat. :)
(Lchf) Kladdkaka
Nom nom på den här kladdkakan! Smakar lite som chokladpudding. Lite fusk är den ju allt med honungen men.. ;P
100 gram smält smör
70 gram smält mörk choklad
2 st ägg
1 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
2 msk honung
Vispa äggvitorna till skum och blanda i sockret.
Smält smöret och chokladen och vispa i äggulorna, den ovispade grädden och honungen.
Vispa försiktigt i äggviteskummet och häll smeten i en form (cirka 20x30)
Grädda i 10 minuter och låt kakan svalna. :)
Servera med hallongrädde.
100 gram smält smör
70 gram smält mörk choklad
2 st ägg
1 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
2 msk honung
Vispa äggvitorna till skum och blanda i sockret.
Smält smöret och chokladen och vispa i äggulorna, den ovispade grädden och honungen.
Vispa försiktigt i äggviteskummet och häll smeten i en form (cirka 20x30)
Grädda i 10 minuter och låt kakan svalna. :)
Servera med hallongrädde.