Potatisgratäng
Basreceptet på potatigratäng för 4 personer. På bilden med korv, man kan ju variera hur man vill med innehållet t.ex broccoli, tomat eller skinka.
8 st potatisar
1 gul lök
3 dl matlagningsgrädde
2 st vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, malen
2 dl riven ost
Sätt ugnen på 225°.
Smörj en ugnssäker form.
Skala och skiva potatisen tunt.
Skala och hacka löken.
Blanda grädde, pressad vitlök, salt och peppar i en skål.
Fördela hälften av potatisen och all lök i formen.
Häll över hälften av gräddblandningen.
Rör i botten så att kryddorna kommer med.
Fördela resten av potatisen över.
Häll på resten av grädden. Strö över osten.
Grädda i ugnen tills potatisen är mjuk, ca 45 min.
Krutonger
Du behöver:
Några skivor formbröd
Olivolja
Skär brödet i bitar.
Tag fram en stekpanna o häll i olivolja.
Ha i bröd bitarna, rulla runt dem i oljan o stek dem så att de får en fin brun yta o blir krispiga.
En idé jag kom på är att ha kryddor i olivoljan, så krutongerna får mer smak :D Jag har testat chili, vitlök och piffi all krydda hittills.
Cornflakesrosor
Så nu avslutar vi julen på min blogg med recept på cornflakesrosor. :)
Eftersom jag verkligen älskar att baka bestämde jag mig detta år för att ge bort massa sötsaker i julklapp. Dessa cornflakesrosor var en av de bakverken jag gav bort. De andra kan du hitta här:
Kanelsnittar
Rischoklad
Ingefärsdrömmar
Vit fudge
Vintervit ischoklad
Hallonkola
Ingredienser:
40 gram kokosfett
1,5 dl kokos
Smält kokosfettet tillsammans med chokladen.
Blanda i kokos och cornflakes.
Låt stelna i formar i kylskåp.
Kanelsnittar
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
0,5 dl kakao
200 g smör
1 ägg
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och ägg med elvisp. Blanda i resten av ingredienserna till en deg.
Forma degen till två avlånga korvar. Platta till och grädda i cirka 12 minuter.
Skär längderna i sneda bitar efter du tagit ut dem från ugnen.
Ingefärsdrömmar
Och tomten blev jättenöjd!
Ingredienser:
100 g smör
1 dl olja
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1,5 msk malen ingefära
2 msk citronsaft
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör, olja och socker vitt och fluffigt med hjälp av en elvisp.
Blanda resten av de torra ingredienserna med citronsaft och rör ner allt i smörblandningen.
Rulla degen till små bollar och lägg dem glest på bakplåtspappersklädda plåtar.
Grädda mitt i ugnen cirka 12–15 minuter
Världens godaste saffransbullar
Recept:
1 pkt jäst för söta degar
5 dl mjölk
½ tsk salt
159 g smör
1 pkt saffran
1½ dl strösocker
Ca 13 dl vetemjöl
Till fyllning:
smör
strösocker
vaniljsocker
riven mandelmassa
Bullarna bakas ut på precis samma sätt som kanelbullar. :)
Vit fudge
Receptet kommer från Söta saker.
1 dl ljus sirap
5 dl socker
1 dl farinsocker
3 dl vispgrädde
200 g hackad vit choklad
Blanda allt utom chokladen i en bred, tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Koka tills smeten klarar ett kulprov (droppa lite smet i ett glas vatten och se att den klarar av att formas till en kula). Ta genast av plattan och rör ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen blandats helt med smeten och blivit tjock och häll därefter direkt upp på bakplåtspapper eller i en klädd form. Låt svalna och skär i rutor med vass kniv.
Rischoklad
Det enda du behöver är:
200 gram blockchoklad
2-3 dl puffat ris
Smält blockchokladen över vattenbad.
Blanda med puffade riset och klicka ut i små formar.
Låt stelna i kylskåp.
Vintervit ischoklad
Ingredienser:
185 gr marabou vintervit
100 gr kokosfett
Smält chokladen och fettet över vattenbad. Rör om mycket medan det smälter så att det blir till en slät vätska.
Häll över i ischokladformar och låt stelan i kylskåp i cirka en timme.
Receptet blev cirka 60 stycken ischokladisar.
Jag skvätte lite grön karamellfärg i hälften av vätskan så att det blev grönar prickar på en del. :D
Ugnsbakade rotfrukter
Det enda du behöver är morötter, potatis och en kålrot i önskad mängd och storlek.
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva alla rotfrukterna, rulla dem i olivolja och lägg i bakplåtsklädd form. (jag brukar även krydda med cayennepeppar och lite vitpeppar)
Ställ in i ugnen i 20-30 minuter tills de mjuknar och voilá! Så har du en lättlagad och nyttig middag.
Hallonkola
Ingredienser:
2 dl frysta hallon
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
Lägg de mosade hallonen i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker, vaniljsocker och sirap. Låt koka under omrörning i ca 15-30 min.Häll upp kolasmeten i en smörd form ca 20x20 cm och låt den stelna. Skär med en vass kniv.
Jag lindade in kolorna i folie så de blir lättare att äta.
Chokladtårta med smak av apelsin och vitchoklad
Min karl och jag firade 6 år tillsammans igår och då blev det tårta!
Med söta små löv på. Löv som i..löööve. (haha!;D)
Ingredienser:
125 g mörk choklad
100 g smält smör
1 dl strösocker
2 äggulor
Rivet skal av 1 apelsin
2 dl vetemjöl
2 st äggvitor
Vispa först äggvitorna till hårt skum. Smält chokladen och vispa alla ingredienser med elvisp förutom äggfluffet, det ska i sist och vispas försiktigt med vanlig visp.
Grädda i en bröad och smord 20 cm form på 175 grader i 30 minuter.
Garnering:
2 dl vispgrädde
100 g vit choklad
Vispa grädden.
Smält chokladen och blanda dessa två.
Bre detta över kakan när den svalnat och ställ den i frysen några timmar.
Chokladlöven som är på kommer från Dr.Oetker. :)
(det är bra att ha en form med löstagbar kant till denna kaka, det blir tjusigare.)
Mozartkulor
Det enda som behövs är valfri mängd av:
Mjuk nougat
Mandelmassa
Mörk eller ljus choklad
Dela nougaten i små fyrkantiga bitar och rulla dem till kulor. Dela mandelmassan i bitar och kavla ut dem och rulla in nougaten i mandelmassan. Smält chokladen. Doppa därefter bullarna i chokladen och låt stelna på en bricka klädd med bakplåtspapper.
Toscakaka
100 gram smör
2 dl mjölk
4 st ägg
4 dl socker
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Knäcktäcket
100 gram smör
0,5 dl socker
2 dl ljus sirap
3 msk vetemjöl
3 msk vatten
150 gram flagad mandel
Häll smeten i långpannan och fördela den jämnt med en slickepott.
Grädda den nätt och jämnt färdig, ca 12 minuter på 225 grader, i nedre delen av ugnen.
Gör knäcktäcket medan bottnen gräddas. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, sirap, mjöl och vatten. Sjud blandningen under omrörning i ca 5 minuter tills den tjocknar. Rör ner mandeln.
Ta ut kakan ur ugnen och bred på ett jämnt lager av knäcktäcket. Grädda kakan högst upp i ugnen tills ytan får färg, ca 15 minuter.
Schackrutor
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g smör
2 msk kakaopulver
Arbeta ihop två degar, en med kakao och en utan. Låt dem stå i kylskåp ungefär en timme.
Gör två långa rullar av vit deg samt två långa rullar av brun deg och lägg dem sedan ovanpå varann (så att det blir rutor när du skär dem.)
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter på 175 grader.
Mmm..marabou.
Det verkar som att jag har någon typ av störning i hjärnan som orsakar att jag inte kan handla mat utan att sådant här hänger med i kundvagnen. Behöver kanske en psykolog? ;)
Någon annan som har liknande problem, haha!