Kokos och chokladmuffins
Jag pysslade ihop ett muffinsrecept förre helgen. ^^
Det blir ungefär 12 muffins.
100 g smör
3 st ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl kokos
100 gram hackad choklad
Topping:
4 dl florsocker
2 msk vatten
Rosa karamellfärg
Strössel
Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker. Bland i det smälta smöret, kokos och de andra.Fyll muffinsformarna till ca hälften. Grädda ca 20-25 minuter. Låt svalna.
Frosting: florsocker,vatten och färgen vispas. Spritsa på muffinsen och garnera med strössel.
Det blir ungefär 12 muffins.
100 g smör
3 st ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl kokos
100 gram hackad choklad
Topping:
4 dl florsocker
2 msk vatten
Rosa karamellfärg
Strössel
Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker. Bland i det smälta smöret, kokos och de andra.Fyll muffinsformarna till ca hälften. Grädda ca 20-25 minuter. Låt svalna.
Frosting: florsocker,vatten och färgen vispas. Spritsa på muffinsen och garnera med strössel.
Teas chocolate chip cookies
Detta receptet hittade jag hos Söta saker. Det var de bästa chocolate chip cookies jag gjort hittills. :D
Mockarutor
Klassikern. ^^
Jag tycker om att dekorera hälften med färgglatt strössel och resten med kokos.
Receptet hittar du här.
Jag tycker om att dekorera hälften med färgglatt strössel och resten med kokos.
Receptet hittar du här.
Jordgubbsmuffins
Fluffiga muffins med massa jordgubbssmak. :D
Ingredienser:
200 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
ev. några droppar citronarom
4 dl vetemjöl
1/2 dl mjölk
250 g jordgubbar
Gör så här:
Låt smöret blir rumsvarmt. Rör smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp genom hela receptet.
Rör ner äggen ett i taget. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker och droppa i citronsaft och rör till en jämn smet.
Rör ner vetemjöl och häll sist på mjölken.
Fördela smeten i muffinsformarna.
Skär jorgubbarna i små bitar. Tryck ner jordgubbsbitarna i muffinsarna.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 18-20 minuter.
Ingredienser:
200 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
ev. några droppar citronarom
4 dl vetemjöl
1/2 dl mjölk
250 g jordgubbar
Gör så här:
Låt smöret blir rumsvarmt. Rör smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp genom hela receptet.
Rör ner äggen ett i taget. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker och droppa i citronsaft och rör till en jämn smet.
Rör ner vetemjöl och häll sist på mjölken.
Fördela smeten i muffinsformarna.
Skär jorgubbarna i små bitar. Tryck ner jordgubbsbitarna i muffinsarna.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 18-20 minuter.
Blåbärssnittar
Här hade jag tänkt skriva nåt fyndigt men det är jag för lat för idag så ni får bara receptet och en bild. :'D
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl socker
150 g margarin
1 ägg
Fyllning:
4 ägg
2 dl socker
rivet skal av 1 apelsin
250 g kesella
2 dl crème fraiche
5 dl blåbär
Gör så här:
Hacka samman mjöl, bakpulver, socker och margarin i en matberedare.
Tillsätt ägget och arbeta snabbt samman till en deg.
Låt den vila kallt 30 minuter i kylen.
Kavla eller tryck ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna (30x40 cm).
Nagga degen med gaffel och förgrädda i 200° varm ugn i cirka 10 minuter.
Vispa ägg och socker.
Tillsätt apelsinskal, kesella och crème fraiche och rör till en jämn smet.
Häll fyllningen i långpannan och fördela blåbären jämt över hela kakan.
Grädda i nedre delen av ugnen 30-40 minuter tills kakan stelnat.
Låt kakan svalna och skär den i trekanter med vass kniv.
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl socker
150 g margarin
1 ägg
Fyllning:
4 ägg
2 dl socker
rivet skal av 1 apelsin
250 g kesella
2 dl crème fraiche
5 dl blåbär
Gör så här:
Hacka samman mjöl, bakpulver, socker och margarin i en matberedare.
Tillsätt ägget och arbeta snabbt samman till en deg.
Låt den vila kallt 30 minuter i kylen.
Kavla eller tryck ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna (30x40 cm).
Nagga degen med gaffel och förgrädda i 200° varm ugn i cirka 10 minuter.
Vispa ägg och socker.
Tillsätt apelsinskal, kesella och crème fraiche och rör till en jämn smet.
Häll fyllningen i långpannan och fördela blåbären jämt över hela kakan.
Grädda i nedre delen av ugnen 30-40 minuter tills kakan stelnat.
Låt kakan svalna och skär den i trekanter med vass kniv.
Minibrownies
Små goda brownies :)
Ingredienser:
200 Smör
200 g mörk blockchoklad
4 Ägg
4 dl Socker
4 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
1 dl Hackade hasselnötter
Blanda smör och choklad i en kastrull på mycket svag värme och rör om tills det smält.
Vispa ägg och socker.
Blanda ner chokladsmet, mjöl o nötter och häll smeten i en smord form med höga kanter.
Grädda i 175 grader i ca 25 min.
Låt kakan svalna o skär sen upp den
Ingredienser:
200 Smör
200 g mörk blockchoklad
4 Ägg
4 dl Socker
4 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
1 dl Hackade hasselnötter
Blanda smör och choklad i en kastrull på mycket svag värme och rör om tills det smält.
Vispa ägg och socker.
Blanda ner chokladsmet, mjöl o nötter och häll smeten i en smord form med höga kanter.
Grädda i 175 grader i ca 25 min.
Låt kakan svalna o skär sen upp den
Karelska piroger
Av en slump ramlade jag över receptet på karelska piroger på bloggen frostrosor. Jag blev mycket glad, dessa piroger är något jag åt ofta i Finland men här är de svåra att få tag på.
Resultatet blev bra, om än inte riktiga samma goda smak som äkta vara. :)
Receptet är kopierat från ovanstående blogg.
Karelska piroger 30 stycken
Deg:
3 dl kallt vatten
1 ½ tsk salt
4 ½ dl rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 ½ msk olja
Fyllning:
5 dl risgrynsgröt
Dopp:
3 dl mjölk
25 gram smör
rågmjöl till utbakning
Koka risgrynsgröt enligt instruktion på paketet. Mätt upp kallt vatten i en degbunke.
Tillsätt därefter de övriga ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en deg. Knåda inte i onödan.
Rulla ut degen till en lång rulle som du delar i 30 bitar.
Rulla varje bit till en boll och platta till med mycket rågmjöl emellan.
Lägg bitarna på hög så att de inte torkar. Kavla ut varje bit till en rundel med en diameter på 10-12 cm.
Använd mycket rågmjöl i samband med utbakningen.
Pensla sedan av överflödigt mjöl med en bullpensel, klicka på 1-1 ½ msk gröt på varje rundel och bred ut gröten nästan ut till kanterna med en kniv som du doppat i vatten.
Nyp sedan ihop varje pirog genom att börja närmast dig själv och vika nedre delen som ett V.
Fortsätt sedan uppåt och avsluta med ett upponedvänt V. Använd tummarna och pekfingrarna när du arbetar.
Strö rågmjöl på en ugnsplåt och lägg upp pirogerna på plåten. Grädda på 250-275 grader i cirka 10 minuter. Smält smör och mjölk till doppet.
Doppa de färdiggräddade pirogerna i blandningen och linda därefter in pirogerna i en kökshandduk i 30 minuter.
Resultatet blev bra, om än inte riktiga samma goda smak som äkta vara. :)
Receptet är kopierat från ovanstående blogg.
Karelska piroger 30 stycken
Deg:
3 dl kallt vatten
1 ½ tsk salt
4 ½ dl rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 ½ msk olja
Fyllning:
5 dl risgrynsgröt
Dopp:
3 dl mjölk
25 gram smör
rågmjöl till utbakning
Koka risgrynsgröt enligt instruktion på paketet. Mätt upp kallt vatten i en degbunke.
Tillsätt därefter de övriga ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en deg. Knåda inte i onödan.
Rulla ut degen till en lång rulle som du delar i 30 bitar.
Rulla varje bit till en boll och platta till med mycket rågmjöl emellan.
Lägg bitarna på hög så att de inte torkar. Kavla ut varje bit till en rundel med en diameter på 10-12 cm.
Använd mycket rågmjöl i samband med utbakningen.
Pensla sedan av överflödigt mjöl med en bullpensel, klicka på 1-1 ½ msk gröt på varje rundel och bred ut gröten nästan ut till kanterna med en kniv som du doppat i vatten.
Nyp sedan ihop varje pirog genom att börja närmast dig själv och vika nedre delen som ett V.
Fortsätt sedan uppåt och avsluta med ett upponedvänt V. Använd tummarna och pekfingrarna när du arbetar.
Strö rågmjöl på en ugnsplåt och lägg upp pirogerna på plåten. Grädda på 250-275 grader i cirka 10 minuter. Smält smör och mjölk till doppet.
Doppa de färdiggräddade pirogerna i blandningen och linda därefter in pirogerna i en kökshandduk i 30 minuter.
Baconsallad med krutonger
En dag i veckan tycker jag det är trevligt med en sallad till middag. Det går fort att göra och går att variera i oändlighet! Detta är salladen vi förtärde iförrgår. Jag insåg för några veckor sen att sallad i kombination med bacon ger sjukt god smak till alla ingredienser i salladen!
Ingredienser:
Ett halvt salladshuvud
1 ask körsbärstomater
100 gr tärnad edamerost
200 gram stekt bacon
Till detta gjorde jag en vinägrett:
1 msk vatten
1 msk balsamvinäger
1 krm oregano
1 krm vitpeppar
1 krm salt
3 msk olivolja
Blanda allt och häll över salladen.
Recept på krutonger finns här.
Ingredienser:
Ett halvt salladshuvud
1 ask körsbärstomater
100 gr tärnad edamerost
200 gram stekt bacon
Till detta gjorde jag en vinägrett:
1 msk vatten
1 msk balsamvinäger
1 krm oregano
1 krm vitpeppar
1 krm salt
3 msk olivolja
Blanda allt och häll över salladen.
Recept på krutonger finns här.
Mums mums
Detta är inte första gången jag har gjort mums mums, däremot är det första gången jag lyckades! :D Sånt kan man bli glad av, äntligen fick jag till något annat än en rinnig konsistens. Kanske hemligheten ligger i att stå och läsa en bok medan man vispar så glömmer man tiden och TADAA! tjock smet, som jag gjorde den här gången.
Receptet kommer från inspirationsbanken.
Ca 20 st
4,5 dl strösocker
0,75 dl florsocker
1 äggvita
1,5 dl kallt vatten
9 gelatinblad
1,5 dl kokhett vatten
Gör så här:
Blanda strösocker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en bunke. Lägg ned gelatinbladen i kallt vatten i några minuter. När de har blivit mjuka tar ni upp dem och rör ned dem i det kokheta vattnet. Tillsätt detta i sockerblandningen. Vispa blandningen med elvisp eller matberedare tills det blir en pösig smet, ca 30 minuter.
Blanda kokos och kakaopulver (jag använde oboy istället). Häll lite av blandningen i botten av en långpanna på ca 20 x 30 cm. Häll i smeten och toppa med ett lager med kakao/kokosblandningen. Låt smeten stå kallt tills den stelnar.
Skär den i kuber i lämplig storlek och doppa snittytorna i resten av kakao/kokosblandningen. Lägg de färdiga mums mumsarna på bakplåtspapper och förvara dem svalt.
Tips! Det bästa av allt är att frysa in dem enligt mig :D Mums mums är extra goda när de är lite frysta.
Receptet kommer från inspirationsbanken.
Ca 20 st
4,5 dl strösocker
0,75 dl florsocker
1 äggvita
1,5 dl kallt vatten
9 gelatinblad
1,5 dl kokhett vatten
Gör så här:
Blanda strösocker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en bunke. Lägg ned gelatinbladen i kallt vatten i några minuter. När de har blivit mjuka tar ni upp dem och rör ned dem i det kokheta vattnet. Tillsätt detta i sockerblandningen. Vispa blandningen med elvisp eller matberedare tills det blir en pösig smet, ca 30 minuter.
Blanda kokos och kakaopulver (jag använde oboy istället). Häll lite av blandningen i botten av en långpanna på ca 20 x 30 cm. Häll i smeten och toppa med ett lager med kakao/kokosblandningen. Låt smeten stå kallt tills den stelnar.
Skär den i kuber i lämplig storlek och doppa snittytorna i resten av kakao/kokosblandningen. Lägg de färdiga mums mumsarna på bakplåtspapper och förvara dem svalt.
Tips! Det bästa av allt är att frysa in dem enligt mig :D Mums mums är extra goda när de är lite frysta.
Bloggpicknick i Stockholm!
Söta Saker bjuder in till bloggpicknick och knytkalas den 29 maj! Det tycker jag låter jättekul och ska verkligen försöka ta mig dit. :) Tiden är 12-15 vid Djurgårds brunn i Stockholm. Vägbeskrivning går att hitta på bloggen Söta Saker, hoppas vi ses! ^^
Kladdkaka med vaniljsås
Nu är vaniljsåsen här och spökar igen, haha! Vi åt världens goaste kladdkaka på lajvet, så nu börjar min kamp om att hitta ett recept som är lika bra. Detta recept hittade hos Jeanette och det är definitivt det bästa kladdkaka receptet jag provat. Den blev helt perfekt kladdig. :)
Ingredienser:
2 ägg
2,5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100 gr smält smör
1 dl mjöl
0,5 tsk salt
Smält smöret i en kastrull.
Vispa ägg och socker pösigt.
Häll i kakao, vaniljsocker och salt och rör om försiktigt.
När du blandat allt ha i mjölet och rör om igen, ha sist i det smälta smöret och rör om.
Häll sedan upp smeten i en bröad form.
Grädda mitt i ugnen på 175 grader 15-20 min beroende på hur kladdig du vill ha den.
Vaniljsåsrecept hittar du här.
Ingredienser:
2 ägg
2,5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100 gr smält smör
1 dl mjöl
0,5 tsk salt
Smält smöret i en kastrull.
Vispa ägg och socker pösigt.
Häll i kakao, vaniljsocker och salt och rör om försiktigt.
När du blandat allt ha i mjölet och rör om igen, ha sist i det smälta smöret och rör om.
Häll sedan upp smeten i en bröad form.
Grädda mitt i ugnen på 175 grader 15-20 min beroende på hur kladdig du vill ha den.
Vaniljsåsrecept hittar du här.
Hallon och blåbärspaj med vaniljsås
Mumsig och snabblagad paj :D Förut tyckte jag inte om vaniljsås till paj men den senaste tiden har jag fastnat för det, ingen aning om hur det har blivit så.
Ingredienser:
Botten
2 dl mjöl
1,5 dl havregryn
100 gr smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Blanda alla ingredienser. Tryck ut i en pajform.
Fyllning
3 dl hallon
3 dl blåbär
lite socker
lite potatismjöl
Blanda fyllningen och bre över bottnen.
Grädda i 225 grader 20 minuter
Vaniljsås:
3 dl mjölk
2 msk maizenamjöl
1 ägg
1 msk strösocker
3 msk vaniljsocker
Vispa alla ingredienser förutom vaniljsockret i en kastrull och låt koka upp. Vispa tills det har tjocknat något. Smaka av med vaniljsocker.
Ingredienser:
Botten
2 dl mjöl
1,5 dl havregryn
100 gr smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Blanda alla ingredienser. Tryck ut i en pajform.
Fyllning
3 dl hallon
3 dl blåbär
lite socker
lite potatismjöl
Blanda fyllningen och bre över bottnen.
Grädda i 225 grader 20 minuter
Vaniljsås:
3 dl mjölk
2 msk maizenamjöl
1 ägg
1 msk strösocker
3 msk vaniljsocker
Vispa alla ingredienser förutom vaniljsockret i en kastrull och låt koka upp. Vispa tills det har tjocknat något. Smaka av med vaniljsocker.